19 forslag til hvad du kan lave i København om vinteren

Vil du på miniferie i København i løbet af vinteren, kommer du bestemt ikke til at kede dig. Der sker masser af ting i København, selv om dagene er korte, og det ofte regner. Det betyder blot, at mange aktiviteter rykker indendørs, hvor vi danskere gør det, vi er bedst til - hygger!

19 forslag tl hvad du kan lave i København om vinteren

Måske er de mørke vinteraftener i virkeligheden vores bedste undskyldning for at hygge sammen med familie og venner, forkæle smagsløgene med god mad og lige snuppe det ekstra glas vin.

Her er vores forslag til, hvad du kan lave i København på fx en forlænget weekend. Der er selvfølgelig mange flere attraktioner i København, som er et besøg værd, så hvis du virkelig vil opleve alt, hvad byen har at byde på, kan du med fordel købe et Copenhagen City Card hos Get Your Guide, som vi reklamerer for. Med det i hånden har du fri adgang til et væld af museer, kanalrundfarter, Rundetårn, Den Blå Planet, Tivoli, Zoo og mange mange andre attraktioner i København. Du får oven i købet også gratis transport rundt i København, hvis du tager bussen, toget eller metroen.

Jul i Tivoli

Det er svært at komme uden om Tivoli, når man er i København. Du kan købe din billet til Tivoli hos Get Your Guide, som vi reklamerer for. Fordelen for dig er, at du kan springe køen over, hvis du køber din billet på forhånd.

Midt i november bliver den populære forlystelsespark forvandlet til en eventyrhave med de mest fantastiske juledekorationer, farverige lys og charmerende boder, hvor du kan købe alt hvad hjertet kan begære af juleslik, julepynt og julegaver.

Alle forlystelser og træer vil være dekoreret med tusindvis af lys, som skaber en helt unik stemning, som overgår selv den mest fantasifulde drøm. Mange af forlystelserne og restauranterne vil også være åbne, så du kan smage på nogle af de mange traditionelle julespiser som fx marinerede sild, snaps, flæskesteg og ris a la mande.

Tivolis smukke julelys lyser op i den københavnske vinter.

Løb på skøjter på en af de udendørs skøjtebaner

Tør du prøve dine balanceevner af på en af Københavns udendørs skøjtebaner? Det er en sjov måde at få lidt motion og et godt grin sammen venner eller familie. Hver vinter åbner skøjtebanen på Frederiksberg Runddel ved indgangen til Frederiksberg Have. Der er gratis adgang, så det er bare med at pakke skøjterne ned, når du drager af sted mod København. Du kan også leje skøjter, hvis du synes, at det er nemmere. Skøjtebanen er åben hele døgnet rundt. Det er ikke et helt tosset sted at tage hen, hvis du vil tilbringe en romantisk vinteraften i København med at lave noget aktivt sammen med dit hjertes udkårne.

Bliver det rigtig koldt om vinteren, kan du også stå på skøjter på søerne i København, når vandet er frosset til. Du skal dog væbne dig med lidt tålmodighed, for det kan tage op til 30 dage, inden isen er tyk nok til at kunne bære vægten af mange mennesker. Politiet plejer at sætte skilte op, når det er sikkert at bevæge sig ud på isen, så hold øje med dem.

Om vinteren er der mulighed for at stå på skøjter i København.

Copenhot

Hvorfor ikke forkæle dig selv med en anderledes wellness-oplevelse? Måske endda som en del af en romantisk dag for dig og din kæreste. Hos Copenhot kan du slappe af i et varmt udendørs spabad, mens du nyder udsigten over Københavns havnefront. Du kan blandt andet se Langelinie, Kastellet og mange af de gamle velbevarede bygninger, som ligger langs kajen. Vil du gerne have en helt unik oplevelse, kan du også booke en flydende spa, hvor du bliver sejlet rundt i Københavns kanaler.

Prøv en flydende spa hos Copenhot.

Vinterbadning

En hurtig dukkert i det iskolde vand gør godt for både krop og sjæl. Det kolde chok sender både adrenalin og endofiner ud i dine blodbaner, så du bliver helt høj. Tro det eller ej, men du kommer til at føle dig helt fantastisk til mode. Det er en lykkefølelse, som kan vare i flere timer efter en tur i det kolde vand. Forskning peger også på, at vinterbadning styrker kroppens immunforsvar og gør dig mere modstandsdygtig over for både stress og sygdom.

Er du blevet fristet til at hoppe i vandet? Du kan vinterbade flere forskellige steder i København. Et af de bedste steder er Svanemøllen. Her er en badebro, som der er fri og gratis adgang til, selv om du ikke er medlem af Svanemøllebugtens Vinterbadelaug.

Vinterbadning i København.

Vandkulturhuset i DGI-byen

Er du lidt af en vandhund, kan du også lægge vejen forbi Vandkulturhuset si DGI-byen. Her er adskillige bassiner med dejlig lunt vand i forskellige temperaturer. Her er store bassiner med vipper og en dybde på op til 3,8 meter. Der er også bassiner med lavt vand, som er gode til babyer og små børn, så det er en svømmehal for hele familien. Vil du forkæle dig selv, kan du tage med til den ugentlige saunagus – eller hvorfor ikke prøve en velværeaften, hvor lyset bliver dæmpet, og der skabes en rigtig hyggelig stemning i svømmehallen. Der er også mulighed for at bestille en massage.

Læg vejen forbi Vandkulturhuset, hvis du vil svømme eller en tur i sauna.

Lucia-optog i kajak

Er du i København den 13. december, skal du næsten lægge vejen forbi Nyhavn om aftenen. Hvert år bliver der afholdt et flydende Lucia-optog gennem Københavns kanaler. Kajakker fra nær og fjern deltager i optoget, som kan samle flere hundrede deltagere. Det er et spektakulært syn, når de mange farvestrålende kajakker pyntet med lys og lygter ror gennem kanalerne og synger “Nu bæres lyset frem”. Du kan opleve optoget i Nyhavn omkring kl. 17.15.

Nyhavn lægger vand til det årlige flydende lucia-optog i Københavns kanaler

Gløgg hos Hviids Vinstue

Hviids Vinstue er kendt for at servere et af Københavns bedste glass gløgg. Vinstuen ligger på Kongens Nytorv lige ved siden af Nyhavn. Her har den ligget i over 300 år lige siden den gang, hvor Nyhavn var en travl havn med besøg af skibe fra nær og fjern, som lagde til kaj for at laste og losse deres fragt.

Der er udviklet mange opskrifter på gløgg, og Hviids Vinstue har naturligvis også udviklet deres egen, som er blevet lidt af en succes. Deres gløgg indeholder både rødvin, cognac, portvin og snaps kombineret med de obligatoriske rosiner, mandler og krydderier. Vær forberedt på, at der vil være trængsel, hvis du lægger vejen forbi vinstuen i julemåneden for at nyde et glas gløgg.

Det er oplagt at nyde et glas gløgg om vinteren

Julemarkeder

Er du på udkig efter julegodter, juledekorationer eller julegaver, er de mange julemarkeder i København stedet at besøge. Her kan man ganske enkelt ikke undgå at komme i julehumør og falde for en fristelse eller to.

Tivoli’s julemarked er naturligvis kendt af alle og yderst populært, men du skal betale entré for at komme ind. Mange andre julemarkeder har gratis adgang og er bestemt også et besøg værd. Læg fx vejen forbi et af julemarkederne på Højbro Plads, Kongens Nytorv, Nytorv eller Christania.

Der er mange forskellige julemarkeder i København at vælge mellem

Jul på Kronborg

Kronborg ligger ganske vist i Helsingør nord for København, men er du vild med jul, må du ikke gå glip af deres julemarked. I de to første uger af december slår slottet hvert år dørene op til et fantastisk julemarked med 100 boder i gården. Der bliver spillet julekoncerter for de voksne og juleteater for børnene, så stemningen er helt i top. Er du interesseret i slottets historie, kan du også komme på en rundvisning og blive klogere på, hvordan man fejrede jul, da Christian 4. var barn. Han var faktisk blandt de første til at fejre jul på samme vis, som vi gør i dag, med et smukt dækket bord fyldt med julemad og gaver til familie og venner.

Et besøg på Kronborg Slot i julemåneden kan give din juleshopping et strejf af romantik og en stemning af gamle dage – men du kan naturligvis købe masser af moderne bekvemmeligheder som julegaver til dine kære. Boderne sælger alt lige fra de ypperste danske designerbrands, tøj, smykker, legetøj og interiør til lækre juledelikatesser og flotte juledekorationer.

Du kan tage toget til Helsingør fra Københavns Hovedbanegård. Togturen tager cirka en time, og fra stationen er der 10 minutters gang gennem Helsingørs gamle historiske bydel ud til Kronborg Slot.

Hvert år kan du opleve det mest fantastiske julemarked på Kronborg Slot.

Jul på Frilandsmuseet

Kunne du tænke dig at opleve, hvordan man fejrede jul i gamle dage, skal du lægge vejen forbi Frilandsmuseet. Museet ligger i Lyngby lige nord for København. Her kan du opleve en historisk julestemning fra helt tilbage til 1700-tallet. Den gang var juletræet end ikke blevet en tradition hos os danskere. Et besøg på Frilandsmuseet vil gøre dig meget klogere på, hvordan man fejrede julen på de forskellige egne i Danmark, lige som der var forskel på traditionerne blandt rige og fattige. Du kan blandt andet gå på besøg i køkkenet, hvor der er fuld gang i alle juleforberedelserne, lave din egen gammeldags juledekoration eller se korn blive malet til mel i de gamle møller.

På Frilandsmuseet kan du opleve, hvordan man fejrede jul i gamle dage.

Juleborde hos Royal Copenhagen

Den traditionsrige og fornemme porcelænsfabrik Royal Copenhagen inviterer hvert år en række kendte kreative profiler til at dække op til deres drøm af et julebord. De kan frit vælge mellem de forskellige stel fra Royal Copenhagen, og det kommer til udtryk på vidt forskellige måder. Nogle borde er elegante og traditionelle, mens andre borde er innovative på en særdeles iøjnefaldende måde. Her kan du hente inspiration til din egen borddækning og komme i rigtig julehumør, mens du så småt begynder at planlægge din egen juleaften i tankerne. Du kan se julebordene på 2. sal i Royal Copenhagens butik på Amagertorv midt i København fra sidst i november og helt frem til nytår.

Se julebordene i Royal Copenhagens butik på Amagertorv

Vinterjazz

er en tilbagevendende jazzfestival, som løber af stablen i februar. Den har udviklet sig til at være en landsdækkende musikfestival, som varer hele 3 uger med afholdelse af over 500 koncerter fordelt på 100 spillesteder over hele landet inklusiv København. På festivalen kan du opleve internationale stjerner såvel som nye danske talenter.

København opnåede en legendarisk status som en af Europas jazz-hovedstader i 1950’erne og 1960’erne, hvor selv ikoner som Stan Getz og Ben Webster kom på besøg for at lade sig inspirere. Hvis du elsker jazz, bør du også lægge vejen forbi det legendariske Jazzhus Montmartre, når du er i København.

Vinterjazz i København

Kirkekoncerter med Händels Messias

Det største julehit i klassisk musik må siges at være Händels Messias. Du kender sikkert det verdensberømte Hallelujah-kor, som afslutter stykkets anden del. Værket blev komponeret i 1742 som et såkaldt oratorium. Det er mest af alt en religiøs opera for solister, kor og orkester, men uden kostumer og skuespil. Trods de religiøse temaer kan man også sagtens opleve et oratorium andre steder end i kirken.

Messias består af tre dele med hvert sit tema. Første del fortæller om profetierne om Messias og Jesu fødsel. Anden del fokuserer på Kristi lidelser og død, mens tredje del handler om opstandelsen og dommedag.

Der er rigtig mange kirker, som opfører Messias i løbet af december for at fejre julen og Jesu fødsel. Koncerten i Holmens Kirke er populær, så husk at købe billetter i god tid. Du kan også høre Messias i blandt andet Hellingåndskirken, Marmorkirken, Vor Frue Kirke og Grundtvigs Kirke.

Kirkekoncerter med Händels Messias

Vinter i Zoo

Zoo har åben alle dage hele året rundt. Isbjørne, rensdyr, sæler, ulve, pingviner, moskusokser og alle de andre dyr, som hører naturligt hjemme i polarklimaet, trives om vinteren, så du kan opleve dem mere livlige end på hede sommerdage, hvor mange af os normalt har for vane at tage i Zoo.

Du kan komme helt tæt på isbjørnene i Den Arktiske Ring, hvor du kan gå gennem en tunnel under deres bassin. Her kan du se, hvordan isbjørnenene svømmer og gebærder sig under vand. Isbjørne er nysgerrige af natur, så måske kommer du endda til at stå ansigt til ansigt med et af de enorme rovdyr og virkelig få en fornemmelse af, hvor store de er. Isbjørnen er nemlig verdens største rovdyr, der lever på land.

Der bliver afholdt mange vinteraktiviteter i Zoo, så hold øje med programmet på deres hjemmeside. Du kan selvfølgelig også købe lidt godt til ganen, så husk at sætte god tid af til et besøg i Zoo, som vil være en oplevelse for hele familien. Det er nemt at komme ud til Zoo med bussen, og der er gratis entré, hvis du har købt et Copenhagen City Card hos Get Your Guide, som vi reklamerer for.

Københavns Zoo har også åben om vinteren

Rundetårn

Er du i København på en dag med klart vejr, skal du næsten en tur op i Rundetårn! Udsigten fra toppen er fantastisk. Du kan selvfølgelig se et væld af interessante historiske bygninger i Københavns indre by foruden et spektakulær kig ud over Øresund og hele vejen til Malmø, hvor byens vartegn The Turning Torso vil skille sig ud.

Rundetårn er 42 meter højt og stod færdig i 1642. Du slipper for at gå op ad trapper, for inde i tårnet snor en rampe sig op. Den er så bred, at en bil kørte op ad den i 1902, hvor en tysk turist ville demonstrere, hvor mange kræfter hans køretøj havde.

På vej op mod toppen vil du komme forbi bibliotekssalen, som oprindeligt blev indrettet til at huse Københavns Universitets bogsamling. I dag bliver salen brugt til udstillinger, koncerter og andre arrangementer, så du kan tit få en spændende kulturoplevelse her.

Øverst i Rundetårn ligger Europas ældste fungerende observatorium. Det er åben for publikum. I vinterhalvåret er der personale til stede to aftener om ugen, så du kan få et lille indblik i astronomiens fascinerende verden og beundre stjernerne på nattehimlen. Copenhagen City Card, som vi reklamerer for, gælder også til Rundetårn.

Udsigten fra Rundetårn er fantastisk på en klar dag.

Kanalrundfart

Du kan også se København fra en anden vinkel, hvis du tager på en kanalrundfart gennem byens indre kanaler. På sådan en tur vil du sejle forbi mange betydningsfulde og historiske bygninger som fx Børsen, Christiansborg Amalienborg, Nyhavn og Den Lille Havfrue. Du vil også komme ud til Holmen, hvor du kan se nogle af de gamle forsvarsværker side om side med ny spændende arkitektur som Operahuset.

Vil du have din egen private rundfart, kan du leje en båd. Om vinteren kan du leje en lukket båd, som kan varmes op, så du slipper for at sidde og klapre tænder på turen. Har du købt et Copenhagen City Card, hos fx Get Your Guide, som vi reklamerer for, kan du også bruge det til en kanalrundfart.

Tag med på kanalrundfart hvis du vil opleve København fra en anden vinkel.

Torvehallerne

Torvehallerne er himmerige for foodies! Det er en overdækket markedsplads tæt på Nørreport Station med mere end 60 boder fyldt med fristende delikatesser. Her kan du finde alt lige fra lækker luksuschokolade, friske økologiske grøntsager, mørt kød og frisk fisk til eksotiske krydderier og smukke blomster.

Nøgleordene er kvalitet, friske varer og en smittende entusiasme blandt de handlende, som hellere end gerne deler ud af deres ekspertise og kulinariske viden. Det er også her, du kan opleve arrangementer som fx DM i gløgg.

Begynder din mave at rumle, er der selvfølgelig et godt udvalg af caféer i Torvehallerne. Her kan du sætte tænderne i en lækker frokost, mens du suger markedspladsens atmosfære til dig.

Torvehallerne byder på kulinariske oplevelser.

Bastard Café

Tag din familie eller en ven under armen og sæt kursen mod Bastard Café, når du trænger til at hvile fødderne efter en lang dag med masser af oplevelser i København. Caféen har en stor samling af brætspil, som I kan hygge jer med, mens I nyder en kold øl eller en varm kop kaffe. Det er den perfekte aktivitet på en mørk kold vinteraften, hvor man bare trænger til at hygge i godt selskab.

Frygt ej, hvis du kaster dig ud i et spil, hvor du ikke kender reglerne. Atmosfæren på Bastard Café er afslappet og hyggelig, og der er altid hjælp at hente hos både personalet og stamkunderne.

Slap af med et brætspil på Bastard Café i København

Boulebar

Vil du hellere foretage dig noget lidt mere aktivt, når du skal hygge sammen med venner eller familie, kan du i stedet lægge vejen forbi Boulebar. Her kan I spille petanque på en indendørs bane, spise fransk mad og nyde en god fransk vin. Stemningen er som i en baggård i en lille fransk landsby, og det er slet ikke så tosset endda på en kedelig grå vinterdag i et snesjappet København.

Du kan spille indendørs petanque på Boulebar i København