Jeg vil gætte på, at Rubjerg Knude tager prisen som det mest omtalte naturområde i Danmark i 2019. Anledningen var, at fyret på Rubjerg Knude skulle flyttes længere ind i landet for at undgå, at det styrtede i Vesterhavet.
⇒⇒ Bliv klogere på Rubjerg Knude
Fyret er ikke længere funktionsdygtigt, men det er et vigtigt vartegn og turistattraktion for egnen. Tilbage i år 1900 blev fyret og flere tilhørende bygninger bygget 200 meter inde i landet, og der var ingen større klitter omkring det. Men havet åd sig ind på fyret og blotlagde sand fra underlaget, så det begyndte at fyge og lægge sig i store klitter foran fyret. Ind i mellem lå sandet så højt foran fyret, at det var umuligt at se det ude fra havet.
Man forsøgte at bekæmpe sandflugten ved at plante marehalm og hjelme, men det var en håbløs kamp. I 1968 kastede man håndklædet i ringen og lukkede Rubjerg Knude Fyr ned. Vesterhavet blev ved med at gnave af klitterne, og i 2019 var der kun 10 meter tilbage at give af, inden fyret ville styrte i havet.
Hjørring Kommune besluttede sig for at flytte fyret længere ind i landet på grund af dets betydning for lokalområdet. En lokal murermester påtog sig opgaven, og stor var spændingen om, hvorvidt det virkelig ville lykkes at flytte så stor en bygning, så der var masser af tilskuere og stor mediedækning.
Jeg var selv forbi Rubjerg Knude på en solskinsrig søndag i efteråret, hvor de stadig var i fuld gang med forberedelserne – og jeg valgte at smutte igen og vende tilbage på en hverdag, hvor parkeringspladsen ikke var proppet med biler.
Flytningen af Rubjerg Knude Fyr gik godt, så du kan stadig besøge fyret og nyde den flotte udsigt fra dets top. Man er nemlig velkommen til at gå op ad trapperne inde i fyret. Når det er lavvande, kan jeg også anbefale at gå en tur nede på stranden. Er du heldig, kan du se en enkelt sæl eller to, og ellers er det også ganske imponerende at se de store klitter nede fra stranden.
⇒⇒ Flytningen af Rubjerg Knude Fyr