De 10 største byer i Spanien

Mange af de største byer i Spanien er kendte feriedestinationer for os solhungrende danskere. Hver eneste by har sin egen charme og afspejler Spaniens mangfoldighed, så de er alle et besøg værd.

De 10 største byer i Spanien

Spaniens 10 største byer i forhold til antal af indbyggere er ifølge det nationale statistiske institut, El Instituto Nacional de Estadística, som følger:

  1. Madrid: 3.305.408
  2. Barcelona: 1.636.732
  3. Valencia: 789.744
  4. Sevilla: 684.234
  5. Zaragoza: 675.301
  6. Málaga: 577.405
  7. Murcia: 460.349
  8. Palma de Mallorca: 419.366
  9. Las Palmas de Gran Canaria: 378.675
  10. Bilbao: 346.405

Madrid

Madrid er den største by i Spanien

Centralt i Spanien ligger Madrid, som er landets hovedstad og største by. Her bor cirka 3,3 mio mennesker, og det gør Madrid til den 3. største by i Europa efter London og Berlin. Regner man alle forstæderne i Madrid med, stiger befolkningstallet til 6,3 mio, og så er Madrid stadig den 3. største by i Europa – i den sammenhæng er det dog i stedet London og Paris, der indtager 1. og 2. pladsen.

Madrid er da også en verdensby, som byder på en en overflod af historiske monumenter, interessante museer, hyggelige pladser, kulinariske oplevelser, livlige markeder og mangfoldige butikker – helt på højde med metropoler som London, Berlin og Paris.

I hjertet af Madrid ligger den gamle bydel, hvor du naturligvis kan besøge en lang række historiske bygningsværker som fx Kongepaladset, Cibeles-fontænen og Almudena-katedralen.

Interesserer du dig for moderne arkitektur, er der også masser at se på i Madrid. Vi vil især fremhæve CaixaForum Madrid, som er en kombination af museum og kulturhus. Andre ikoniske bygninger er Puerta de Europa, Caja Madrid Tower og Torre de Cristal, som i øjeblikket er Madrids højeste skyskraber med sine 250 meter.

Er du en natteravn, vil du elske Madrid, for det er en by, som aldrig sover – heller ikke på hverdage. Det vrimler med natklubber og barer, hvor du kan slå dig løs på dansegulvet eller nyde en drink i festligt lag.

Vi skal heller ikke glemme, at Madrid er hjemby for de 2 store fodboldklubber Real Madrid og Atlético de Madrid, som har fans over hele verden.

Barcelona

Barcelona er den anden største by i Spanien

Spaniens næststørste by er Barcelona, som ligger på østkysten ud mod Middelhavet. Omkring 1,6 mio. spaniere kalder byen for deres hjem.

Her er mange badestrande med fint sand, hvor du kan slappe af – måske efter en lang dag, hvor du har udforsket byens modernistiske arkitektur, som især blev båret frem af arkitekten Antoni Gaudi. Den catalanske modernisme havde sin storhedstid i perioden 1880 – 1920, og i dag står en lang række af Barcelonas bygninger fra den tid på UNESCO’s verdensarvsliste. Lad dig fx imponere af Sagrada Familia og Casa Milà, som begge er tegnet af Gaudi.

Flere af Spaniens største kunstnere har boet i Barcelona – blandt andet Picasso og Miro. Picasso-museet i Barcelona kan prale af en særdeles omfattende samling af den berømte kunstners tidlige værker, hvor han eksperimenterede på livet løs. Barcelona er kort sagt en spændende by, hvis du interesserer dig for skelsættende og moderne kunst.

Valencia

Valencia er den tredje største by i Spanien

På Costa del Blanca ligger Valencia, som deler navn med den selvstændige region Valencia. Omkring 790.000 mennesker bor i regionens hovedby, som byder på en skøn blanding af nyt og gammelt. Her finder du fx La Lonja, som er et pragtfuld eksempel på sengotisk arkitektur færdiggjort i 1548. La Lonja er i dag optaget på Unescos liste over verdensarv.

450 år senere, i 1998, blev første etape af det moderne arkitektoniske mesterværk Byen for kunst og videnskab, indviet. Her kan du fx blive klogere på egnens botanik, besøge Europas største akvarium, udforske videnskabelige emner på underholdende vis i et interaktivt museum, gå i biografen eller operaen, besøge planetariet eller spille basket. Kort sagt er her noget for alle, og Byen for kunst og videnskab er da også Valencias vigtigste turistattraktion.

Denne storby byder også på mange grønne åndehuller. Turia Park er Europas største bypark, som er resultatet af en omlægning af byens flod Turia efter en katastrofal oversvømmelse i 1957, som kostede 60 mennesker livet. Her kan du slappe af, slikke sol, betragte mennesker og nyde synet af Byen for kunst og videnskab fra mange forskellige vinkler.

Er du til sol og strand, vil Valencia bestemt heller ikke skuffe. Her finder du lange brede sandstrande og klar blåt vand. Havet på denne egn er et af Europas bedste til sejlads.

Byen byder selvfølgelig også på shopping og natteliv. Du skal bare være opmærksom på, at i Valencia holder man siesta. Det betyder, at mange butikker og endda museer holder lukket midt på dagen. Åbningstiderne kan variere, men som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at alt holder lukket kl. 13.30 – 16.30.

Du kender sikkert paella, Spaniens nationalret, men vidste du, at den stammer fra Valencia? Og at de lokale typisk nyder denne ret til frokost?

Man går også sent i byen i Valencia. Restauranterne holder lukket midt på dagen og åbner igen omkring kl. 20 – 21. Vil du udforske nattelivet og møde byens lokalbefolkning, skal du vente til omkring kl. 23.

Sevilla

Sevilla er den fjerde største by i Spanien

Sydspaniens største by er Sevilla. Det er Andalusiens hovedstad, og her bor cirka 685.000 mennesker.

Det er en by, der er gennemsyret af arabisk kulturarv. I 711 blev Spanien invaderet af en nordafrikansk general på opfordring fra en spansk greve. Under den arabiske dominans blomstrede kulturlivet med bidrag fra både den spanske lokalbefolkning og de arabiske nytilkommere. Der blev opført biblioteker, skoler og badeanstalter, og arkitekturen og litteraturen fik nyt liv. Muslimer og kristne levede i mange år side om side, men en tiltagende aggressiv fremfærd fra muslimsk side betød, at den arabiske æra sluttede i 1492.

Sevillas stolthed er katedralen Santa Maria de la Sede. Det er verdens største gotiske bygningsværk og verdens 3. største kirke kun overgået af Peterskirken i Rom og Saint Paul’s Katedral i London. Oprindeligt var det en moské bygget af araberne, men i 1400-tallet blev den ombygget til en kirke.

Bag katedralen finder du Alcazar-paladset, som har dannet ramme om optagelsen af filmklassikeren Lawrence of Arabia. Det er opført på resterne af et ældre maurisk palads i 1245 i mudejarstil, som har rødder i de spanske muslimers kultur. Paladset bliver stadig brugt af den spanske kongelige familie og står i dag på Unesco’s verdensarvsliste.

Sevilla er også stedet, hvor du kan opleve flamenco-dansen for fuld udblæsning. Du kan vælge mellem de stort anlagt shows eller en af de mere intime forestillinger med en enkelt danserinde akkompagneret af en guitarist på nogle af de mindre barer. Husk også at lægge vejen forbi byens flamenco-museum.

Sidst men ikke mindst er Sevilla kendt som tapaskulturens hovedstad. Det er små retter, som man spiser som et mellemmåltid eller sammen med en drink på en bar.

Zaragoza

Zaragoza er den femte største by i Spanien

Zaragoza er Goya’s hjemstavn, og her bor cirka 675.000 mennesker. Byen ligger i det nordlige Spanien midt mellem Madrid, Barcelona og Bilbao. Her munder floderne Huerva og Gállego ud i floden Ebro. Placeringen ved en af Spaniens største floder var en fordel den gang i år 24 f.Kr., hvor romerne grundlagde byen, som stadig spiller en vigtig rolle som trafikalt og industrielt knudepunkt.

Også maurer og jøder har sat sit præg på byen især arkitektonisk med imponerende bygningsværker som paladset Aljafería, der er med på Unesco’s verdensarvliste. Det er uden sammenligning Spaniens fineste muslimske bygning uden for Andalusien. I dag huser paladset blandt andet Aragoniens parlament. I Zaragoza kan du også se både et romersk teater, et romersk cirkus og en romersk bymur, så der er nok at få tiden til at gå med, hvis du er historisk interesseret.

Det er også i Aragoniens hovedstad, du finder Plaza del Pilar, som er en af Spaniens største pladser. Her må man kun færdes til fods, og pladsen er omkranset af historiske bygninger og hyggelige caféer. Men byen byder også på moderne arkitektur som fx Third Millennium Bridge.

Zaragozas placering har også inspireret til at huse Europas største ferskvandsakvarium, Acuario Fluvial. Her kan du opleve dyr, som har hjemme i vidt forskellige floder som Nilen, Mekong, Amazonas, Darling og Ebro.

Selv om byen ikke ligger ud til Middelhavet, kan du stadig dyrke vandsport i vandparken, Parque del Agua Luis Buñuel. Det er en strand, hvor det er muligt at sejle i kajak eller prøve kræfter med rafting. Er du mere til afslapning frem for actionsport, kan du spadsere en tur gennem en smuk vandhave eller nyde en kølig drink – og så må vi heller ikke glemme, at der er mange offentlige bade i Zaragoza, hvor du kan tage en dukkert.

Malaga

Malaga er den sjette største by i Spanien

Selv om Malaga “kun” er Spaniens 6. største by, er den helt sikkert kendt af mange danskere med hang til solferie. Det er også på denne egn, at langt de fleste danskere med fast bopæl i Spanien har valgt at slå sig ned. I alt har Malaga cirka 577.000 indbyggere.

Det er et populært sted at rejse hen, hvis du gerne vil dyrke aktiv ferie. Her er fx rig mulighed for at spille golf eller cykle mountainbike med en lokal guide. Det er nemlig i denne del af Spanien, at temperaturerne er højest, og solen skinner mest i vinterhalvåret.

Malaga er en af de ældste havnebyer langs Middelhavets kyst, og det bliver afspejlet i byens arkitektur. Her kan du mærke historiens vingesus, når du besøger den mauriske fæstning Alcazaba eller ruinerne af et stort romersk teater, som ligger lige ved siden af. Byens historiske centrum byder på masser af små stemningsfulde butikker og tapasbarer, mens palmerne vajer over strandpromenaden.

Er du interesseret i kunst, må du ikke snyde dig selv for et besøg på Picasso Museum. Picasso blev født i Malaga, og museets samling rummer over 200 af hans malerier. Gå heller ikke glip af Thyssen Museum eller Malagas center for moderne kunst, som går under forkortelsen CAC.

Murcia

Murcia er den syvende største by i Spanien

Murcia ligger i det sydøstlige hjørne af Spanien. Byen ligger lidt inde i landet, så her er ingen lækre strande, men til gengæld udgør byen et vigtigt trafikalt knudepunkt på grund af dets placering ved floden Segura. Floden forbinder nemlig den spanske højslette med Cartagena ved kysten. Landbrug og minedrift er vigtige indtægtskilder for Murcia, som cirka 460.000 personer kalder for deres hjemby.

Her er gode muligheder for at mærke solens varme stråler, da byen har rundt regnet 320 solskinsdage om året. Om vinteren er vejret stadig dejligt lunt og der er knapt så mange dage med regn som i andre regioner af Spanien.

Er du kulturelt eller historisk interesseret, byder Murcia på et væld af interessante museer. Her er fx museer om katedraler, tyrefægtning, arkæologi og kunst. Murcia blev som mange andre spanske byer grundlagt af maurerne i 800-tallet, så her er også flere historiske monumenter som fx Catedral de Murcia, der er et af byens største vartegn.

Murcia er knapt så overrendt af turister som andre store spanske byer. Her kan du nyde en snack på en autentisk tapasbar eller en af regionens mange kulinariske specialiteter. Regionens mange landbrug er nemlig leveringsdygtige i både kød, fisk, frugt, grønt, vin og øl.

For børnefamilierne er der også spændende attraktioner som fx Terra Natura Murcia, der byder på en dyrepark, hvor man kan komme ganske tæt på dyrene. Dyreparken er bygget over to temaer, nemlig dyrelivet på henholdsvis den afrikanske savanne og den ibiriske halvø. Her er både næsehorn, flodheste, giraffer, flodheste, bjørne, ulve, eksotiske fugle og frygtindgydende slanger. Parken har også et vandland, så man kan slutte sit besøg med en dukkert og en tur ned ad vandrutsjebanen.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca er den ottende største by i Spanien

Hovedstaden på øen Mallorca er byen Palma de Mallorca, ofte bare omtalt som Palma, hvor der bor cirka 420.000 faste indbyggere. Hele øen har et befolkningstal på omkring 870.000 mennesker.

Turisme er en Mallorcas vigtigste indtægtskilde med en andel på 80% af øens indtjening takket være charterturismens indtog. Cirka 11 millioner turister lægger hvert år vejen forbi Mallorca.

Mange danskere besøger hvert år Mallorca, som ligger i Middelhavet, og så skal man næsten også lægge vejen forbi Palma. Det er en lille storby med masser af atmosfære. Den ligger ud til kysten på øens sydvestlige kyst godt beskyttet mod vind og vejr, da den er placeret i bunden af en bugt.

Palma blev grundlagt af romerne omkring år 123 før Kristus. Romerne byggede flere fæstningsværker på øen og anlagde veje. Siden blev øen erobret af maurerne i 903.

Castell de Bellver troner over Palma. Bellver betyder “flot udsigt” på catalansk, og fra slottet kan du både nyde udsigten over Middelhavet og de mange smukke bygninger i selve Palma. Slottet er unikt, fordi det er helt rundt og dermed en ægte cirkelborg. Tidligere er det blandt andet blevet brugt som fængsel, men i dag er der et museum.

Catedral de Mallorca er et andet imponerende bygningsværk, som du ikke må gå glip af. Eller du kan slentre en tur i Palmas romantiske gamle bydel, hvor mange af de middelalderlige stræder snor sig mellem bygningerne. Her er arabiske bade, fine små hoteller, hyggelige spisesteder og masser af butikker. Du kan også lægge turen forbi strandpromenaden og lystbådehavnen, som altid emmer af liv.

I den østlige ende af Palma ligger stranden Can Pere Antoni. Her kan du boltre dig i vandet og prøve at stå på vandski eller surfe.

Palma har ganske enkelt noget for enhver smag, og er også populær blandt spanierne. Byen er endda blevet fremhævet for at have den bedste livskvalitet i Spanien.

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria er den niende største by i Spanien

Langt sydpå, ud for Vestafrika kyst, ligger De Kanariske Øer. Gran Canaria er hovedøen, og hovedstaden hedder Las Palmas. Her bor cirka 380.000 mennesker.

Gran Canaria er en af danskernes foretrukne vinterdestinationer. Også mange andre nationaliteter har Gran Canaria som en klar favorit, og turismen er da også det dominerende erhverv på De Kanariske Øer.

Byen Las Palmas blev grundlagt i 1478 af den spanske kaptajn Juan Rejon. Den gamle bydel i Las Palmas, La Vegueta, byder på en imponerende kulturel og historisk arv og blev i 1990 erklæret for at være UNESCO verdenskulturarv. Blandt de mange historiske bygninger er fx Columbus’ hus Casa de Colón, katedralen Santa Ana, rådhuset Casas Consistoriales, biskoppens palads Palacio Episcopal og Museo Canario, som er museet for de kanariske øer.

Du finder øens hovedstad på den nordlige kyst. Las Palmas er kendt for sin bynære strand Las Canteras. Det er en flere kilometer lang sandstrand med klart og roligt vand, fordi kysten er beskyttet af et rev længere ude. Er du ikke så meget til at ligge og dase på stranden, kan du i stedet gå på opdagelse blandt de mange restauranter, butikker, hoteller og barer, som ligger langs med det gyldne sand.

Bilbao

Bilbao er den tiende største by i Spanien

I det nordlige Spanien ligger landets 10. største by, Bilbao, som er hjemstavn for omkring 346.000 mennesker. Den baskiske storby er især kendt for sit Guggenheim-museum, som er et imponerende arkitektonisk mesterværk. Formerne er inspireret af Bilbaos historie som en vigtig industri- og havneby, så det ligner et skib, der kommer sejlende. Facaden består af titaniumplader, som solen spejler sig i, så den er et smukt syn især ved solnedgang.

Bilbao er en gammel industriby domineret af stål- og jernproduktion. Det har slidt på byen, men den er genopstået i løbet af de sidste 25 år som en stemningsfuld by med nyanlagte promenader langs floden Nervion, en eksplosion af barer og restauranter, et væld af kulturelle oplevelser og masser af fashionable shopping-muligheder.

Ud over Guggenheim-museet er der også mange andre moderne bygningsværker, som er beundringsværdige. Der er fx lufthavnen Sondika, broen Zubizuri samt kongres- og musikhuset Palacio Euskalduna.

Trods dette er byen ikke en turistmagnet i nær samme størrelsesorden som fx Barcelona, så her er gode muligheder for at opleve det mere autentiske Spanien og få brugt nogle af de spanske gloser.