Den ikoniske domkirke i Køln

Domkirken i Køln er et gotisk mesterværk, som er optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

Domkirken i Køln er Tysklands største turistattraktion

Hver dag lægger 20.000 besøgende vejen forbi Kölner Dom, som knejser stolt over Tysklands fjerdestørste by. Mange er turister, for Kølns betagende domkirke er den mest besøgte seværdighed i Tyskland. Når man kigger op mod de to 157 meter høje tårne, kan man kun blive forundret og imponeret over, hvordan det lod sig gøre at bygge et sådan mesterværk med datidens redskaber ved hånden.

Den første sten til Kølns domkirke blev lagt i 1248. Kirken skulle være stor. Den skulle imponere, indgyde til ærefrygt og stræbe mod himlen. På den tid blev der konkurreret blandt de magtfulde biskopper om at bygge de største og smukkeste kirker. Den nye katedral i Køln skulle huse de jordiske rester efter de tre vise mænd, som Kølns ærkebiskop Rainald von Dassel havde bragt hjem til byen tilbage i 1164.

Tusindvis af pilgrimme valfartede på den tid til Køln for at ære relikvierne efter de tre vise mænd. Det var en stor og vigtig kristen attraktion, som naturligvis skulle hædres på passende vis. Derfor blev der først fremstillet et stort fornemt skrin til knoglerne fra de hellige tre konger. Arbejdet blev påbegyndt af den navnkundige guldsmed Nicolaus af Verdun omkring år 1190.

Skrinet er enormt og kunstfærdigt udsmykket. Det er udført i guld og sølv og dekoreret med utallige ædelsten. Udsmykningen fortæller hele frelseshistorien fra verdens skabelse til dommedag. Skrinet er 1,1 meter bredt, 1, 53 meter højt og 2,2 meter langt. Det er intet under, at det tog over 30 år at færdiggøre skrinet, som er Europas største relikvieskrin og et af de fineste eksempler på kunst i middelalderen. I dag står skrinet med relikvierne fra de hellige tre konger bag højalteret i Kölner Dom.

Planerne om at bygge Kölner Dom tog form, fordi den gamle domkirke i Køln ikke blev anset for at være fin nok til at huse relikvierne. Nye kirker blev opført i den gotiske byggestil, som skulle give kirkegængerne en stor oplevelse med masser af lys i kirkerummet. Lys var et symbol på det guddommelige. Det krævede store kirkerum med store vinduer, som sad højt oppe. Hidtil havde man bygget kirker i den romanske stil, som var enkle kirker med tykke vægge bygget af kampesten, som kun gav plads til små vinduer.

Køln Domkirke
Kölner Dom set indefra

Det tog over 600 år at færdiggøre det prægtige byggeri, som holdt en lang pause i 1600- og 1700-tallet, fordi tegningerne til Kölner Dom blev væk. De to tårne på 157 meter var den sidste fase i byggeriet, som blev afsluttet i 1880.

Ambitionerne var skyhøje, og det hårde arbejde har båret frugt. Heldigvis overlevede Kølns domkirke på mirakuløs vis de voldsomme bombardementer under 2. verdenskrig. Kirken blev beskadiget, men genopbygningen blev udført med stor omhu og respekt for den gotiske stil og det oprindelige design.

I dag bliver Kölner Dom anset for at være en af verdens flotteste gotiske kirker med vigtige relikvier, smukke altertavler og mundblæste glaspartier i talrige farver. Katedralen blev optaget på UNESCO’s liste over verdensarv i 1996 som et gotisk mesterværk uden lige. Det lokker både pilgrimme og turister til Køln.

Oplev Køln Domkirke og mange andre attraktioner i Køln
Annonce