Hold varmen på ski med lag på lag

Hold varmen på ski med lag på lag

Kulden kan være lidt af en udfordring på skiferien, hvis du er en frossenpind. Minusgrader, fartvind på pisten og ventetid ved liften kan hurtigt køle dig ned, så vinterens kolde favntag trænger ind gennem dit tøj, og tænderne begynder at klapre, mens det stikker og prikker ubehageligt i hænder og fødder. Sådan behøver det heldigvis ikke at være.

Det er atter tid til skiferie. Solen skinner over de sneklædte tinder, og bjergene byder dig velkommen med majestætisk skønhed. Det sneklædte landskab frister med kilometervis af pister, som blot venter på, at du klikker støvlerne ind i bindingerne.

Glæden kan dog være kort, hvis du ikke er klædt ordentligt på. Sne og frost stiller krav til din påklædning, hvis du skal have mest mulig sjov i vintervejret. Ikke nok med, at næsen begynder at løbe, og det måske kradser lidt i halsen. Du risikerer også at miste fokus og komme ud af balance på vej ned ad pisten, og pludselig står du på hovedet i sneen. 

Har vinterkulden fået overtaget, kan den distrahere dig, så din koncentration svigter i det udfordrende terræn. Sving og bakker kræver præcision og hurtige reaktioner, når du suser af sted, men din hjerne og krop begynder at arbejde langsommere, hvis du er stiv af kulde. Risikoen for styrt og skader bliver med andre ord større, hvis du ikke kan holde varmen på ski.

Døjer du med kulden på ski, kan du i det mindste glæde dig over, at du langt fra er den eneste. Det betyder, at der efterhånden er udviklet meget skiudstyr, som kan redde din skiferie. Et velkendt trick er tøj i lag med uld inderst på kroppen, men du kan også investere i skihandsker og skisokker med indbygget varme leveret af et genopladeligt batteri. Sidst men ikke mindst skal du huske at have noget på hovedet, så du ikke mister kropsvarme ad den vej.

Lag på lag

En af de gyldne regler, når du står på ski eller dyrker andre former for udendørs aktiviteter om vinteren, er at klæde dig i mindst tre lag tøj. Det er det, man kalder for lag på lag.

Det inderste lag er svedtransporterende undertøj. Det mellemste lag er en isolerende og åndbar fleecetrøje eller termojakke. Det yderste lag er en vand- og vindafvisende skijakke og tilhørende skibukser, som samtidig er åndbare.

Når din krop er varm, cirkulerer blodet bedre rundt, så du stadig kan holde varmen i fingre og tæer. Får du det for varmt, kan du let regulere din kropstemperatur ved at lyne ned i jakken eller tage det mellemste lag tøj af. Tre lag tøj gør det ganske enkelt nemmere for dig at justere din påklædning i løbet af dagen, når du skiftevis er aktiv på ski, står i kø til liften eller tager en pause for at nyde udsigten.

Uld er det bedste valg til undertøj

Når du er så aktiv, at du kommer til at svede, skal du for enhver pris undgå undertøj af bomuld. Sved er fremragende til at lede varme væk og regulere din kropstemperatur ned, når du knokler. Derfor skal sveden væk fra din hud, selv om du er pakket ind fra top til tå. Ellers vil du begynde at fryse, når du bliver kølet ned, mens du fx står i kø til liften.

Bomuld er fantastisk til at suge væske til sig. Til gengæld er det virkelig dårligt til at lede fugten videre. Tøj af bomuld kommer derfor hurtigt til at føles vådt og tungt, når du har det sjovt på ski.

Uld har derimod en strålende isoleringsevne – også mens det suger sved til sig. Faktisk kan uld absorbere helt op til 30% af sin egen vægt i vand eller sved uden at føles vådt. Fibrene i uld er nemlig små og krøllede, så stoffet i uldtøj indeholder mange luftlommer, som dels hjælper med at holde på varmen og dels skaber et stort overfladeareal, som kan opsuge sved. Skiundertøj fremstillet i uld kan altså holde dig varm, selv om det er vådt. Samtidig er uld et åndbart materiale, så der kan cirkulere luft mellem fibrene. Det hjælper fugten i uld videre til næste lag tøj.

En praktisk fordel ved uld er desuden, at det ikke kommer til at lugte af sved. Uld indeholder lanolin, som helt naturligt har nogle antibakterielle egenskaber. Det hæmmer væksten af bakterier og dermed den dårlige svedlugt, så du undgår en fæl stank, selv om du bruger det samme sæt uldundertøj flere dage i træk. 

Til gengæld er uldundertøj ikke lige så holdbart eller billigt som syntetisk undertøj (der for øvrigt kan komme til at lugte rigtig grimt af sved). Der er altså enkelte ulemper ved uldundertøj. Måske har du også hørt, at uld kradser – men giv det en chance. Når du har haft uldundertøj på i 5 minutter, har din kropstemperatur varmet det op, og så bliver det behageligt at have på. Skal ulden være ekstra blød, skal du vælge merinould.

Mellemlaget holder på varmen

Over dit lange undertøj bør du iføre dig et mellemlag i form af en åndbar fleecetrøje, som kan holde dig varm samtidig med, at den transporterer fugt væk fra din krop. Fleece er et syntetisk materiale, som udmærker sig ved at være let, elastisk, blødt, svedtransporterende og hurtigtørrende. Det vamsede stof kan holde på en masse luft mellem fibrene, så din kropsvarme ikke bare forsvinder videre ud gennem dit tøj.

Fleecetrøjer kan du få i flere forskellige tykkelser. Producenterne angiver tykkelsen som fx 100, 200 eller 300. Det er vægten i gram pr. kvadratmeter. Jo højere tallet er, jo varmere vil fleecen være. Hvor tyk fleecen skal være, vil afhænge af vejrforholdene og hvor kuldskær du er. Dit mellemlag bør under alle omstændigheder være forsynet med en lynlås, så du har mulighed for at regulere varmen, når du har fået pulsen op. 

Du kan også bruge en uldtrøje som mellemlag, hvis du foretrækker et naturligt materiale. Uld er lidt tungere end fleece, men til gengæld varmere uld dig mere end fleece, når du ikke knokler dig svedig. En tredje mulighed er en trøje fremstillet i en blanding af merinould og et syntetisk materiale, hvor man kombinerer uldens mange gode egenskaber med slidstyrken i fx polyester.

Yderlaget beskytter dig mod vand og vind

Som yderlag kan du vælge mellem en isoleret skijakke eller en skaljakke og tilhørende bukser. Der er ikke isolering i en skaljakke, men den er til gengæld vand- og vindtæt, så den er rigtig god til at skærme dig i dårligt vejr. Samtidig er den som oftest åndbar, så den lader varme og fugt slippe ud. Skaljakken er lavet af et forholdsvis tyndt men slidstærkt materiale, så den er let og fleksibel, hvilket er en fordel, når du dyrker sport. Er du friluftsmenneske, som ikke lader sig slå ud af dårligt vejr, er en skaljakke og skalbukser en uundværlig del af dit udstyr.

Har du svært ved at holde varmen på ski, bør du måske hellere overveje en foret skijakke og forede skibukser. Det er skitøj, som typisk består af et vandtæt ydermateriale, som er syet sammen med et inderlag af varmende mikrofibre. Vil du have skitøj, som kan modstå selv det værste vejr, skal det være i stand til at tåle et vandsøjletryk på omkring 10.000 milimeter. Vandsøjletrykket angiver, hvor vandtæt tøjet er. Jo højere tallet er, jo bedre.

En foret skijakke og et par forede skibukser er det populære og sikre valg, fordi det er skitøj, som opfylder de flestes behov for varmt og solidt overtøj til den årlige skiferie. Vælg en skijakke med lynlåse til ventilationshuller under armene eller i siderne, så du har mulighed for at blive kølet ned, hvis varmen er ved at overmande dig.

Hvorfor skal skitøj være åndbar?

Der er flere gode grunde til at vælge et sæt skitøj, hvor både jakken og bukserne er åndbare. Membraner lavet af fx Gore-Tex, Dermizax eller eVent tillader varme og fugt at slippe ud samtidig med, at det forhindrer regn og sne i at trænge ind. Vinden kan heller ikke trænge ind gennem de mikroskopiske porer i skitøj med Gore-Tex, Dermizax eller eVent.

Åndbart skitøj hjælper altså med at regulere din kropstemperatur samtidig med, at det beskytter dig mod vejrgudernes omskiftelige humør. Du undgår, at dit tøj bliver gennemblødt og klamt af sved. Samtidig er åndbart tøj ofte også hurtigere at tørre, hvis det endelig bliver vådt. Der er næsten ikke noget værre end at trække i vådt tøj næste morgen, så du vil sætte pris på et sæt hurtigttørrende skitøj, hvis du skal stå på ski flere dage i streg.

Hold hovedet varmt

Din næse, pande og kinder er ekstra udsatte mod kulden fra vind og snefnug, når du står på ski. Huden er tynd i ansigtet, så du får hurtigt røde kinder uanset, om det er af frostvejr eller høj puls. Samtidig forsvinder en del af din kropsvarme også gennem hovedet, så det er vigtigt at huske huen, hvis du ofte ryster af kulde.

Et alternativ til huen kan være en Buff eller halsedisse, som er et alsidigt stykke tøj. Du kan bruge en halsedisse til at beskytte din hals mod kulde. Du kan trække den op for underansigtet. Du kan bruge den som pandebånd eller sno den til en hue. Er du på udkig efter en halsedisse, skal du først og fremmest vælge en i blødt stof, som føles behageligt mod din hud. 

En hue eller halsedisse er praktisk at have med i lommen eller rygsækken, så du kan tage den på, når du holder pause. Mens du suser ned af pisterne, bør du imidlertid bære skihjelm, så du minimerer risikoen for hovedlæsioner, hvis uheldet skulle være ude. Nogle forsikringsselskaber stiller endda krav om, at du bærer skihjelm, når du står på ski.

Moderne skihjelme er foret med blød fleece, som er både komfortabelt og varmt. Foret kan du tage ud og vaske, når du kommer hjem fra skiferie. Bliver du varm, sikrer ventilationshuller i hjelmen, at du ikke overopheder. Det burde ikke være nødvendigt med en hue under hjelmen, men du kan overveje at bruge en tynd løbehue eller hjelmhue sammen med din forede skihjelm, hvis du virkelig kæmper med at holde varmen på ski.

Hænder og fødder er mest udsatte

Når temperaturen er banket i bund, bider kulden sig hurtigt fast i hænder og fødder. Det er de dele af din krop, som er længst væk fra hjertet, så det tager længere tid for blodet at cirkulere ud i tæer og fingerspidser. Er det rigtig koldt, kan kroppen også som en overlevelsesmekanisme begrænse blodgennemstrømningen til hænder og fødder for at opretholde en stabil kropstemperatur. Resultatet er en ubehagelig stikken og prikken i fødder og hænder.

Heldigvis har du gode muligheder for at undgå det problem. Hænderne kan du proppe i et par tykke skiluffer, som er varmere end et par handsker, fordi der er mere luft omkring dine fingre. Du kan eventuelt vælge at kombinere et par vindtætte luffer af Goretex med varme inderluffer af uld. Det er praktisk, når vejret er omskifteligt, eller du bevæger dig op i højderne, for temperaturen kan svinge en del alt afhængig af, om solen stråler fra en klar himmel, eller du står på en vindomsust bjergtop.

Er den helt gal, kan du supplere med håndvarmere. De er ganske små og udvikler varme via en simpel kemisk proces, lige så snart du åbner posen. En anden løsning kan være skihandsker med indbygget varme fra et lille diskret batteri. Det er en velkommen luksus, hvis glæden ved at stå på ski overskygges af frosne fingre.

Fødderne kan du pakke ind i uldne skisokker, inden du trækker skistøvlerne på. Som tidligere nævnt er uld et fantastisk materiale, der holder dig varm og tør. Mange skistrømper har desuden en støddæmpende forstærkning foran, som beskytter dit skinneben mod gnavesår og tryk fra dine skistøvler. 

Selv om du fryser, bør du ikke tage flere par strømper på, da de kan lave folder mod din hud, så du får vabler eller gnavesår. Der vil sikkert heller ikke være plads nok i dine skistøvler til et par ekstra strømper, så de vil klemme og hæmme blodcirkulationen til dine tæer. Af samme årsag skal du passe på med at spænde dine skistøvler for stramt. Lad i stedet dine fødder blive lunet af et par fodvarmere, som holder i op til 5 timer. Eller du kan forkæle dig selv med et par skisokker med indbygget varme fra et batteri.

Den ultimative løsning er et par skistøvler med indbygget varme. Prisen er pebret, og støvlerne kan du ikke bruge til så meget andet end skiløb, så de batteriopvarmede skisokker er en billigere og mere brugbar løsning, som du også kan få glæde af i mange andre situationer, hvor du heller ikke kan holde varmen.