Hvad skal man se i Berlin på 3 dage?

Hvad skal man se i Berlin på 3 dage?

Opdag Berlins mangfoldige seværdigheder på en 3-dages tur, der tager dig med til ikoniske vartegn, historiske mindesmærker og skjulte perler rundt om i byen.

Opdag Berlins mangfoldige seværdigheder på en 3-dages tur, der tager dig med til ikoniske vartegn, historiske mindesmærker og skjulte perler rundt om i byen.

Der er så meget at se og opleve i Berlin, så det kan være svært at bevare overblikket – især hvis det er første gang, turen går til den tyske hovedstad. Hvad skal man se? Hvor skal man starte? Og hvordan får man mest muligt ud af 3 dage i Berlin?

Jeg har sammensat et forslag til, hvad du skal se i Berlin på 3 dage, så du kan opleve det bedste af det bedste. Du kommer forbi de absolut mest populære seværdigheder i Berlin. Flere af dem er ikoniske vartegn. Andre forslag på listen hører til blandt de mere oversete perler, som giver dig et indblik i Berlins historie eller præsenterer dig for hyggelige steder at nyde lidt god mad eller en kold øl.

Mange af de steder og museer, som jeg har udvalgt, knytter sig til Anden Verdenskrig og den efterfølgende opdeling af Berlin i øst og vest under den kolde krig, for det er skelsættende begivenheder, som har formet byens karakter på utallige måder. Det fylder naturligvis en del til trods for, at Øst- og Vestberlin blev genforenet et år efter murens fald i 1989.

For at udnytte tiden bedst muligt har jeg samtidig forsøgt at planlægge dagene, så du ikke skal bruge unødvendig meget tid på transport fra den ene ende af Berlin til den anden.

Programmet er tæt pakket, så jeg indrømmer gerne, at det nok er en anelse urealistisk at nå det hele hver dag – især hvis der også skal være tid til bare at nyde stemningen, slappe af, improvisere og gå lidt på opdagelse. Her har du i hvert fald nogle forslag til, hvad du skal se i Berlin. Hvis du ikke når det hele, har du jo bare en god grund til at besøge den tyske metropol igen.

Overblik

Denne rejseplan er lang og fyldt med detaljer, så her får du lige et overblik over mit forslag til, hvad man skal opleve i Berlin på en 3-dages tur:

Dag 1

  • TV-tårnet på Alexanderplatz
  • Museumsøen
  • Berliner Dom
  • Sightseeing med båd
  • DDR Museum
  • Stasi Museum
  • East Side Gallery
  • Holzmarkt 25

Dag 2

  • Hamburger Bahnhof – museum for moderne kunst
  • Classic-Remise Berlin – bilmuseum
  • Charlottenburg Slot
  • Olympiastadion
  • Tiergarten Park
  • Shopping i KaDeWe og på Kürfurstendamm

Dag 3

  • Jødisk Museum Berlin
  • Berlin Story Bunker
  • Terrorens Topografi
  • Trabi-Museum
  • Checkpoint Charlie
  • Gendarmenmarkt
  • Tränenpalast
  • Holocaust Memorial
  • Brandenburger Tor
  • Rigsdagsbygningen
  • Oranienburger Straße

Dag 1: Populære attraktioner i det gamle Østberlin

Eftersom du kun har 3 dage til rådighed i Berlin, kan du se frem til et tætpakket program. Den første dag er koncentreret i den østlige del af Berlin omkring Museumsøen, Alexanderplatz og en afstikker til Stasi Museum lidt længere østpå i bydelen Friedrichshain.

Det er for langt at gå rundt til det hele, så det kan være en god idé at investere i et Berlin Welcome Card til zone A+B (reklame). Det er et turistkort, som giver dig mulighed for at køre med det offentlige lige så tosset, som du har lyst. Som en bonus giver kortet dig også rabat på entrébilletterne til mange af de attraktioner, som jeg har udvalgt.

TV-tårnet på Alexanderplatz

Berlins TV-tårn byder på den bedste udsigt over Berlin

Selve Alexanderplatz er mildest talt ikke køn, men stedet vidner om betonkommunismens æra. Pladsen var central i det gamle Østberlin, og her troner TV-tårnet, som var et prestigebyggeri for det gamle DDR. Det er Tysklands højeste bygning, og der er offentlig adgang til kuglen oppe i toppen, som roterer langsomt rundt. Den drejer en gang rundt om sig selv i løbet af en time. 

Køen kan være lang, da det nu fredede TV-tårn er en populær attraktion, så det kan være en god idé at købe billet på forhånd (reklame). Når du først har taget elevatoren op i tårnet, kan du opholde dig der lige så længe, som du har lyst. Vil du virkelig nyde udsigten over Berlin (på en klar dag kan du sagtens se 40 km væk), kan du spise frokost eller morgenmad i restauranten (reklame). 

Du kan ikke undgå at få øje på TV-tårnet, når du er i Berlin, så det stjæler måske opmærksomheden fra andre interessante ting, som du kan gå forbi, når du begiver dig videre fra Alexanderplatz mod Museumsøen:

  • Det 10 meter høje verdensur som viser klokken rundt omkring i verden.
  • Resterne af Franziskaner-Klosterkirken, som blev bombet i 1945. Stedet er gennemsyret af historie og danner ofte ramme om udstillinger og koncerter.
  • Rotes Rathaus lige rundt om hjørnet er Berlins rådhus og en arkitektonisk perle. Der er jævnligt udstillinger, som er åbne for publikum.
  • Nikolai-kvarteret er Berlins historiske centrum og en dejlig oase med romantisk stemning. Her finder du Berlins ældste kirke, flere små museer, et væld af restauranter og mange hyggelige butikker.

Museumsøen

Museumsøen eller Museumsinsel Berlin skal du absolut opleve

Museumsøen er en samling af hele 5 navnkundige museer, der ligger på den nordlige spids af øen Spreeinsel. Det er også her, du finder katedralen Berliner Dom. Museumsøen er på UNESCO’s liste over verdenskulturarv, da det er nogle af verdens vigtigste museer, som beskæftiger sig med civilisationens udvikling. De 5 museer er

  • Bode-Museum med byzantinsk kunst fra Romerriget
  • Pergamonmuseum med græsk og romersk kunst fra antikken samt islamisk kunst
  • Altes Museum med antik kunst fra Grækenland, Etrusien og Rom
  • Neues Museum med egyptisk kunst og papyrus samt arkæologiske fund fra hele Europa og dele af Asien helt tilbage til stenalderen
  • Alte Nationalgalerie med skulpturer, tegninger og malerier fra 1800-tallet

Er du ikke så interesseret i historisk kunst, er det også en oplevelse bare at gå en tur mellem de imponerende museumsbygninger. Der er grønne områder med skyggefulde træer og bænke, hvor du kan slå dig ned.

Humboldt Forum ligger ligeledes på Museumsøen. Det er et byslot, som nu er omdannet til et stort etnologisk museum med gratis udstillinger om Afrika og Asien. Andre udstillinger om blandt andet Berlins historie koster entré. Du kan også købe adgang til museets tagterrasse, hvorfra der er udsigt til Berliner Dom og TV-tårnet.

Berliner Dom

Der er en flot udsigt over Spree og resten af Berlin fra Berliner Dom

Midt på Museumsøen ligger den majestætiske Berliner Dom. Adgangsbilletten skal du købe online. På fredage, lørdage og søndage er der ofte guider, som tager dig med på en kort rundtur i Berlins største kirke. Den nuværende kirke blev opført i 1894-1905 efter grundlæggelsen af det Tyske Kejserrige, som naturligvis skulle have en stor og flot kirke.

Bombardementerne under 2. verdenskrig skånede ikke Berliner Dom. En fjerdedel af kirken blev ødelagt, og efter delingen af Berlin lå den i Østberlin. DDR-regimet overvejede at rive kirken ned, men den blev heldigvis genopbygget – dog ikke helt tro mod den oprindelige stil. Kuplen blev reduceret i højden, og både den og tårnene blev genopført i en mere simpel stil.

Krypten er ved at blive renoveret og forventes at genåbne i 2025. Det er her, mange medlemmer af den tyske kejserfamilie Hohenzollern er stedt til hvile. Tager du turen op ad de 270 trin til kuplen, bliver du belønnet med en storslået udsigt over det centrale Berlin. Fra 50 meters højde kan du blandt andet se rådhuset, TV-tårnet og Neue Synagoge Berlin.

Sightseeing med båd

Sightseeing på en sejltur gennem Berlin kan være en god måde at starte din ferie

Nu er det nok tid til at hvile fødderne lidt. Du kan tage en pause, mens du cruiser af sted på floden Spree og ser Berlins seværdigheder fra en lidt anden vinkel, end når du begiver dig rundt til fods. Du kan gå om bord på en båd ved Museumsøen (reklame), hvorfra du sejler mod Rigsdagsbygningen. Undervejs vil en guide underholde med anekdoter og interessante facts om de seværdigheder og steder, som I sejler forbi.

Der er mange forskellige sejlture at vælge mellem. De korteste tager en time og fører dig gennem centrum af Berlin. Andre ture fortsætter fra Spree videre ad Landwehrkanal (reklame), så du også kommer forbi Charlottenborg Slot, gennem grønne områder og tæt på mindre kendte steder i Berlin.

DDR Museum

DDR Museum er et spændende museum om livet i Østberlin

Når du har fast grund under fødderne igen, er der ikke mange skridt over til DDR Museum (reklame), hvis du valgte en kanalrundfart med afgang og ankomst ved Museumsøen. Det er Tysklands største museum om DDR med interaktive udstillinger, så du kan træde ind i en autentisk østtysk lejlighed og opleve hverdagen under det kommunistiske regime.

Børn vil elske udstillingen, for det er tilladt at pille, røre og åbne skuffer og skabe. Du vil blive præsenteret for originale tekster og lydklip, så alle sanser bliver taget i brug, mens du stifter bekendtskab med propaganda, vittigheder og en simuleret køretur i en Trabant.

Stasi Museum

Stasi Museum er et interessant museum i det oprindelige hovedkvarter for DDR's hemmelige politi.

Stasi holdt øje med de østtyske borgere. Det var det hemmelige politi, som kunne gå ganske langt i overvågningen af landets borgere.

Et vigtigt middel i den systematiske overvågning af østtyskerne var en omfattende brug af stikkere. Nogle blev presset til at udspionere og angive deres omgangskreds, mens andre gjorde det ud fra politisk overbevisning eller udsigt til en økonomisk gevinst. Der er utallige eksempler på, at nære familiemedlemmer udspionerede hinanden og angav folk, som fx så vesttysk tv. Da Berlinmuren faldt i 1989, havde den frygtede efterretningstjeneste minimum 200.000 navne på deres liste over informanter. 

Stasi Museum er indrettet i det gamle hovedkvarter for Stasi. Chefens kontor står stadig som dengang, så det er som at træde ind i en tidslomme. Udstillingen fortæller om, hvem og hvor mange der arbejde for Stasi, viser eksempler på skjulte kameraer og mikrofoner i bedste James Bond-stil og udstiller nationalistisk propaganda.

Vil du have det fulde udbytte af dit besøg, kan det være en god idé at investere i en audioguide, som er spækket med oplysninger om Stasis arbejde. Der er også mulighed for at komme på 1½ times rundvisning med en guide på udvalgte dage.

Stasi Museum ligger i bydelen Lichtenberg lidt uden for centrum. Fra DDR-museum til Stasi Museum er der cirka 30 minutters transport, hvis du tager U-bahn fra stationen Rotes Rathaus til Magdalenestraße og derfra går de sidste 2-300 meter.

East Side Gallery

East Side Gallery i Berlin er en 1316 meter lang rest af Berlinmuren med graffiti

Sidste seværdighed på din første dag i Berlin er East Side Gallery, som er en 1.3 km lang graffiti-udsmykket rest af Berlinmuren. Går du fra Stasi Museum over til stationen Lichtenberg og hopper på U-bahn, kan du køre til  Warschauer Straße uden at skifte tog og derfra gå det sidste stykke ned mod Spree til Mühlenstraße. 

East Side Gallery er et sted med stor symbolværdi. Muren er udsmykket med tankevækkende politiske budskaber af kunstnere fra hele verden. Det mest berømte kunstværk er broderkysset mellem den russiske statsleder Leonid Bresjnev og DDR-overhovedet Erich Honecker.

Har du tid og overskud, er det værd at lægge vejen forbi The Wall Museum (reklame) eller Mauermuseum i den ene ende af Berlinmuren. En udstilling med billeder, tekster, lyd og video formidler historien om DDR fra opdelingen af Tyskland til murens fald. Du får et indblik i den hast, hvormed muren blev opført. Der er interviews med familier, som blev splittet. Der er dokumentation om folk, der forsøgte at flygte over muren. Og du får et indblik i den proces, som førte til murens fald.

Holzmarkt 25

Holzmarkt 25 er et hyggeligt sted, hvor du kan nyde en øl eller lidt streetfood

Nu er det tid til lidt godt til ganen, mens du fordøjer dagens mange oplevelser i Berlin. Går du fra East Side Gallery ind mod Alexanderplatz, kommer du snart forbi Holzmarkt 25. Det er en hyggelig oase i grønne omgivelser på bredden af Spree.

Stedet er brugerdrevet og et forsøg på at skabe et kreativt rum, som ikke er underlagt økonomisk spekulation. Det minder lidt om Christiania i København på den bedst tænkelige måde.

Her kan du slukke tørsten med en kold øl, få varmen med en god kop kaffe eller stille sulten med lækker mad. Stemningen er god og et skønt alternativ især om sommeren, hvis du ikke er så meget til fancy restauranter.

Dag 2: Kultur og shopping i det klassiske Vestberlin

Denne dag kommer du godt rundt i den vestligste ende af Berlin, så hvis du ikke allerede har anskaffet dig et Berlin Welcome Card (reklame), er det en god idé at gøre det nu. Du kommer nemlig til at køre med offentlig transport rundt til de forskellige seværdigheder, da der er alt for langt at gå fra den ene seværdighed til den næste.

Hamburger Bahnhof – museum for moderne kunst

Hamburger Bahnhof er et kunstmuseum i en pragtfuld bygning

Dag 2 i Berlin starter centralt i byen med et museumsbesøg. Hamburger Bahnhof (reklame) er en ganske særlig oplevelse, hvis du interesserer dig for moderne kunst. Arkitektonisk er den gamle hovedbanegård også interessant, for det er den eneste historiske stationsbygning fra 1800-tallet, som stadig er bevaret i Berlin. 

Det første tog rullede ind på Hamburger Bahnhof i 1847. Det var endestationen for tog, som kørte mellem Hamborg og Berlin. Kun 37 år senere lukkede stationen igen, da den ikke kunne følge med den voksende trafikmængde på skinnerne.

I dag huser den senklassicistiske bygning en af verdens største og vigtigste offentlige samlinger af samtidskunst. Museet er især kendt for sit store Mao-maleri af Andy Warhol samt hovedværker af Anselm Kiefer, som beskæftiger sig med tyskernes selvforståelse. Også den spændende tyske installationskunstner Joseph Beuys er rigt repræsenteret med 15 vigtige værker.

Classic-Remise Berlin

Classic-Remise Berlin er et godt bilmuseum med klassiske biler

Når du har løsrevet dig fra kunstens verden, kan du gå over til Berlin Hauptbanhof og køre mod vest til stationen Beusselstraße eller eventuelt Jungfernheide. Herfra er der cirka 10 minutters gang gennem det gamle arbejderkvarter Moabit til Classic-Remise Berlin

Førhen blev sporvogne repareret i den store murstensbygning. I dag er de store haller fyldt med veteranbiler og klassiske sportsvogne. Bilentusiaster kan leje en plads til deres kæreste eje, som bliver parkeret i en beskyttende glasboks. Andre biler bliver serviceret på stedets værksted, så det er et levende museum – oven i købet med gratis entré.

Melder sulten sig, kan du nyde en god frokost i en af de tilknyttede restauranter, mens du nostalgisk beundrer de historiske køretøjer.

Charlottenburg Slot

Charlottenborg Slot er et smukt sommerslot bygget i barok stil

Videre mod vest åbenbarer Charlottenborg Slot (reklame) sig. Det er lidt bøvlet at komme derover med offentlig transport fra Classic-Remise Berlin, så det er næsten lige så hurtigt at gå de par kilometer derover, som det er at kombinere bus med apostlenes heste. 

Brænder du ikke så meget for biler, kan du skippe Classic-Remise Berlin. Så er det nemt at tage toget fra Berlins hovedbanegård til stationen Zoologischer Garten og der skifte til bus 109, som kører dig videre mod Berlins største slot, der også er kendt som Berlins Versailles.

Byggeriet af det storslåede slot tog sin start i 1695. Oprindeligt var det en sommerresidens, men kong Frederik den Store af Preussen besluttede at samle hele sit hof her, da han blev kronet i 1740.

Det er gratis at gå en tur i den fornemme slotshave. Går du på opdagelse, vil du finde både et mausoleum og et tehus mellem træerne. 

Selve slottet er i dag indrettet som museum, der blandt andet fortæller om Hohenzollern-dynastiets fyrster og konger. Du kan gå gennem værelser og sale, som er overdådigt indrettet som en tro kopi af de royales smag. Stuk, fine udskæringer i træværk og smukke parketgulve er beundringsværdige i sig selv. Den fineste porcelæn er udstillet i Porcelænskabinettet, franske malerier pryder væggene, og de kongelige kigger stoisk på dig fra de mange portrætmalerier.

Charlottenborg Slot er i særdeleshed et besøg værd i december, hvor det danner rammen om det flotteste julemarked i Berlin.

Olympiastadion

Olympiastadion blev bygget til De Olympiske Lege i 1936

Olympiastadion (reklame) er et besøg værd, selv om du ikke interesserer dig for fodbold. Det navnkundige stadion med historisk betydning ligger endnu en tand mod vest i Berlin, så du kan gå ad den gamle slotsallé Schloßstraße hen til stationen på Sophie-Charlotte-Platz og hoppe om bord på et tog.

Stadionet er sædvanligvis åben for turister alle ugens dage. Eneste undtagelse er de dage, hvor der spilles kamp, koncert eller lignende.

Hitler-regimet ønskede at få de olympiske lege til Berlin. Det lykkedes, og Olympiastadion blev bygget som en stor dominerende struktur, der demonstrerer nationalsocialismens overlegenhed. Da stadionet blev indviet, var der plads til 100.000 tilskuere.

Du kan komme med på en guidet tur (reklame), der både vil give dig et indblik i historien og tage dig med ind i omklædningsrummene og VIP-områderne. Du kan også komme op i det 77 meter høje klokketårn, hvorfra du kan skue ud over Berlin.

Tiergarten Park

Tiergarten Park er Berlins grønne lunge

Når turen går retur ind mod centrum af Berlin, kan du tage S-bahn direkte ind til Tiergarten. Det er Berlins største park, som breder sig over 200 hektarer. Den grønne oase bliver flittigt besøgt af både de lokale og turisterne, som trænger til en pause fra byens larm. 

Vil du virkelig opleve parken, skal du sætte et par timer af til at gå rundt i det rekreative område, som blandt andet byder på Sejrssøjlen, rosenhave, rhododendronpark, skulpturpark, legepladser og et væld af mindesmærker.

Shopping i KaDeWe og på Kürfurstendamm

KaDeWe er det næststørste stormagasin i Europa

Dagens sidste stop byder på muligheder for både at shoppe igennem og hvile fødderne, mens maven bliver fyldt. KaDeWe er en forkortelse for Kaufhaus des Westens, som er det største stormagasin på det europæiske kontinent. Shoppingcentret slog dørene op i 1907 med et stort udvalg af luksuriøse varer. 

Gourmet-etagen vil overvælde dig, hvis du har hang til kulinariske lækkerier. Her kan du købe dig fattig i lufttørrede skinker, hjemmelavede pølser, tyske oste, fyldte chokolader og meget mere, som nok skal få dine tænder til at løbe i vand. 

Rumler maven for alvor, kan du sætte dig til bords i en af de KaDeWe’s mange restauranter. Her kan du spise burger, steak, fisk eller salat, så alle kan blive mætte.

Når du er på disse kanter, må du ikke snyde dig selv for en spadseretur ned ad Kurfürstendamm. Det er Berlins legendariske 3½ km lange shopping-boulevard, som blev anlagt efter fransk forbillede sidst i 1800-tallet.

Udvalget af butikker spænder fra eksklusiv luksus til mere prisvenlige muligheder. Du kan finde alt fra internationale modebrands og designerbutikker til hyggelige lokale butikker og souvenirbutikker langs boulevarden. Der er også et væld af caféer, restauranter og barer, hvor du kan slappe af og nyde lidt mad og drikke, mens du ser verden gå forbi. 

Dag 3: Fokus på 2. verdenskrig og tiden efter

Den tredje og sidste dag i Berlin kommer til at kredse om skelsættende historiske begivenheder. Du kommer rundt til nogle af byens mest kendte museer og mindesmærker med relation til 2. verdenskrig og den kolde krig. Du skal rundt til mange steder. Derfor vil jeg anbefale dig at investere i et Berlin Welcome Card (reklame), som du kan spare penge på at køre med offentlig transport. Du får også 25% i rabat på mange museer og attraktioner i Berlin samt gode besparelser på udvalgte spisesteder.

Jødisk Museum Berlin

Jødisk Museum Berlin er en tankevækkende oplevelse

I bydelen Kreuzberg ligger Jødisk Museum, som formidler tysk-jødisk historie og kultur. Entré er gratis til den faste udstilling. Har du købt et Berlin Welcome Card (reklame), kan du få rabat på adgang til særudstillingerne.

Du kan følge jødernes historie i Tyskland fra middelalderen til moderne tid gennem gamle fotografier, korte film, historiske dokumenter og symbolske genstande. Indretningen med dæmpet belysning understreger emnets alvor og skaber en stærk oplevelse.

Udstillingen består af flere bare rum, som skaber en dyster og klaustrofobisk atmosfære. I Holocaust-Tower skal øjnene vende sig til mørket, inden en smal sprække af dagslys højt oppe i loftet afslører en stige langt uden for rækkevidde. Symbolikken er ikke til at tage fejl af.

Berlin Story Bunker

Berlin Story Bunker er en rekonstruktion af Hitlers bunker

I en betonklods af en bunker midt i Berlin dokumenterer Berlin Story Bunker (reklame) tiden før, under og efter 2. Verdenskrig. Mange spørger sig selv om, hvordan de mange uhyrligheder under 2. Verdenskrig kunne få lov til at ske. Det forsøger museet at svare på gennem en omfattende udstilling med tekster, fotos og film, som kan virke voldsomme. Det er både skræmmende og fascinerende, så forvent at bruge mindst et par timer her.

Terrorens Topografi

Terrorens Topografi fortæller om nazismens grusomheder

Har du nerver til mere, kan du gå fra Berlin Story Bunker over til Terrorens Topografi. Gestapo og SS slog deres folder her i perioden 1933-1945, hvor nazisterne spredte skræk og rædsel omkring sig. Udstillingen fortæller om deres virke og metoder til at terrorisere, forfølge og udrydde forskellige minoriteter og modstandere i Tyskland såvel som i besatte lande. Der er gratis adgang.

Trabi-Museum

Trabi-Museum i Berlin er et sjovt og interessant lille museum

Knapt så dystert er det lille Trabi-Museum (reklame), som du kan gå over til fra Terrorens Topografi. Trabant var det bilmærke, som DDR’s bilfabrik sendte på gaden i årene 1957-1991. 

Gennem årene var det småt med videreudviklingen af den lille spartanske bil med totaktsmotor, og det var bevidst, for lighed blandt folket var et omdrejningspunkt i den kommunistiske ideologi. Alligevel var den lille Trabi et statussymbol for østtyske familier, da ventetiden på en bil var over 10 år lang. Efter murens fald fik Trabi’en kultstatus.

Trabi-Museum er hurtigt overstået, men det er en sjov oplevelse for børn og bilentusiaster.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var den mest kendte grænseovergang mellem Øst- og Vestberlin

Tæt på Trabi-Museum ligger Checkpoint Charlie. Da Berlin var delt op i øst og vest, skulle rejsende gennem kontrolposter for at passere mellem Øst- og Vestberlin. Checkpoint Charlie var den mest berømte overgang og fungerede som den primære passage for diplomater og udlændinge. 

Stedet var strengt bevogtet, og alle blev grundigt undersøgt, inden de fik lov til at krydse grænsen. Passage gennem disse checkpoints var ofte forbundet med angst og spænding, da de var et symbol på den delte by og den kolde krigs geopolitiske spændinger.

I dag ligger Checkpoint Charlie på en gade med trafik og butikker, så stemningen er helt anderledes – og det er lidt ærgerligt – men det er alligevel et must-see på en tur til Berlin.

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt er et smukt torv i Berlin

800 meter fra Checkpoint Charlie ligger Gendarmenmarkt. Det er en af de smukkeste pladser i Berlin, og den blev anlagt sidst i 1600-tallet. Stedet blev snart beriget med to smukke tvillingekirker og et skuespilhus. Den ene kirke er tysk og luthersk, mens den anden er fransk og huguenot, fordi der var mange religiøse flygtninge i Berlin. 

Tårnet i Französischer Dom er åben for publikum, som har mod på at forcere de 284 trappetrin. Du kan også komme tæt på kirkens klokkespil, som spiller et stykke musik flere gange i løbet af dagen.

Gendarmenmarkt er flankeret af utallige spisesteder og chokoladebutikker, så det er et godt sted at holde frokost.

Tränenpalast

Tränenpalast er et gratis museum om livet under den den kolde krig i Berlin

Da muren skar Berlin midt over, skulle togrejsende krydse grænsen mellem øst og vest ved overgangen på Friedrichstraße. Mange østtyskere tog tårevædet afsked med familie og venner, når de skulle sluses tilbage til Vesten. Derfor fik stedet tilnavnet Tränenpalast – tårernes palads. 

Nu er hallen omdannet til et gratis museum, som fortæller historien om de mennesker, som pludselig en dag vågnede op til synet af en betonmur gennem Berlin. Der er beretninger om flugtforsøg for at undslippe den totalitære stat og smugling af hemmelige fotografier og breve for at holde kontakten med familien på den anden side.

Holocaust Memorial

Holocaust Memorial er et stort mindesmærke for de mange jøder, som nazisterne myrdede under anden verdenskrig

Sidste hårrejsende oplevelse i denne omgang er Holocaust Memorial. Du kan spare nogle skridt ved at tage S-bahn en enkelt station fra Friedrichstraße til Brandenburger Tor, som næsten er nabo til mindesmærket for Europas millioner af myrdede jøder.

2710 betonsøjler i varierende højder er stillet op i rækker og geledder som en stor labyrint på en svagt skrånende grund. Når man ser søjlerne på afstand, skaber de nærmest en bølge. Mange af søjlerne er så høje, at du ikke kan se hen over dem, når du står mellem dem. 

Under jorden ligger et informationscenter med billeder, dagbøger og afskedsbreve, som fortæller om individuelle jøders skæbne. Andre fotografier og film viser nogle af de steder, hvor jøderne blev forfulgt og udryddet. Det er barskt og tankevækkende.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er en gammel byport og det vigtigste vartegn i Berlin

Oprindeligt blev Brandenburger Tor opført i 1788-1791 som et symbol på fred og sejr.  På toppen af byporten står den græske fredsgudinde Nike i en stridsvogn med firspand. Hun har set Napoleon ride triumferende ind i Berlin, nazister marchere målrettet af sted, og sovjetiske soldater fejre sejren over Hitler. 

Siden blev Brandenburger Tor et symbol på den kolde krig, da Berlinmuren passerede tæt forbi på den vestlige side af det vigtige vartegn. Det var her, præsident Ronald Reagan i 1987 udtalte de berømte ord “Mr. Gorbachev, tear down this wall!” Da det endelig skete et par år senere, blev Brandenburger Tor også et symbol på frihed og genforeningen af Tyskland.

Rigsdagsbygningen

Rigsdagsbygningen huser det tyske parlament Forbundsdagen

Med udsigt til floden Spree ligger Rigsdagsbygningen eller Reichstag, hvor politikerne i Tysklands parlament samles for at behandle og vedtage lovforslag. Det er en af Berlins absolut største seværdigheder takket være den smukke glaskuppel og den fænomenale udsigt over omgivelserne. Det er nemlig muligt at komme op i kuplen ganske gratis, hvis bare du booker adgang på forhånd

Kan du ikke få fingrene i en gratis billet, kan et alternativ være at tage med på en betalt tur med en professionel guide (reklame), som giver dig et indblik i bygningens unikke historie

Når du går op gennem kuplen, kan du se ned på det arbejdende parlament. Det er et symbol på åbenhed og gennemsigtighed.

Rigsdagsbygningen levede i mange år en kummerlig tilværelse som ruin efter en påsat brand i 1933. Det nazistiske regime lod stedet forfalde yderligere, fordi bygningen repræsenterede et politisk styre, der var stik modsat den nazistiske ideologi. 

Efter 2. verdenskrig blev Vesttyskland regeret fra Bonn, så bygningen blev kun restaureret ganske let, selv om den lå i Vestberlin. Først i forbindelse med Tysklands genforening blev Rigsdagsbygningen restaureret og genopbygget, så den i 1999 stod klar til at blive landets politiske centrum igen.

Oranienburger Straße

Oranienburger Strasse er en af de mest kendte gader i Berlin

Din tredje dag i Berlin lakker mod enden, så nu er det tid til at finde et godt sted at spise og reflektere over dagens mange oplevelser. På stationen ved Brandenburger Tor kan du tage S-bahn over til Oranienburger Straße, som er en berømt gade i Berlin. 

Når du træder ud på gaden, kan du ikke undgå at bemærke det nedlagte postkontor Postfuhramt. Flere andre historiske bygninger præger også gaden, som byder på adskillige seværdigheder som den nye synagoge og Fotografiska Museum Berlin, hvis du ellers orker mere. 

Heldigvis vrimler det også med gode restauranter, så du kan hvile fødderne og slutte din tur til Berlin med maner.