Skal årets juletur gå til Lübeck, Wien eller Paris?

Skal årets juletur gå til Lübeck, Wien eller Paris?

Mulighederne er mange, når du skal planlægge en juletur til en af Europas charmerende julebyer, som er berømte for deres festlige julemarkeder. Uanset hvor turen går hen, kan du glæde dig til at opleve den magiske julestemning mellem de hyggelige boder med julepynt, kunsthåndværk, brændte mandler og varm gløgg.

De tysktalende lande har en lang tradition for at afholde julemarkeder, som kan spores helt tilbage til 1400-tallet. Tilbage i middelalderen var de store markeder en mulighed for at købe ind til vinterforråd, og siden blev julemarkederne mere og mere populære som stedet, hvor man kan købe alt, hvad man kan ønske sig til årets store vinterfest.

Det ældste julemarked i Tyskland er Dresdner Striezelmarkt, som har samlet folk siden 1434. Oprindeligt var det et marked, som blev afholdt i løbet af en enkelt dag, men i takt med den tiltagende popularitet fik markedet vokseværk og spænder i dag over næsten en hel måned fra sidst i november frem til juleaften.

Köln kan bryste sig af at være vært for landets største julemarked. Det er et pragtfuld syn af lys og udsmykning med domkirkens høje spir i baggrunden. De historiske kulisser bidrager til den mest fantastiske stemning, når familier mødes mellem boderne og gør årets første juleindkøb.

Berlin kan som Tysklands hovedstad fremvise et væld af fine julemarkeder, som juleglade mennesker strømmer til fra nær og fjern. Hvert år bliver der afholdt mere end 50 julemarkeder spredt ud over hele Berlin. Det største marked er Spandauer Weinachtsmarkt i de brostensbelagte gader omkring St. Nikolai Kirke. Her er underholdning for hele familien og fantastiske udsmykninger med masser af lys og imponerende juletræer.

Europas største julemarked finder du i Wien, som også har en flere hundrede år lang tradition for at afholde markeder i julemåneden. Det ældste af byens julemarkeder er Wiener Christkindlmarkt, som kan dateres helt tilbage til 1297

Har du ikke tid eller mulighed for at rive et par dage ud til en tidlig juleferie eller forlænget weekend i december, behøver du heldigvis ikke at rejse langt for at opleve et autentisk tysk julemarked. Flensborg afholder også julemarked med stande, hvor du kan købe julespecialiteter og julepynt. Kører du alligevel til Tyskland for at handle ved grænsen op til jul, bør du unde dig selv at besøge Flensborgs bymidte og opleve den helt særlige julestemning, som kendetegner de tyske julemarkeder.

Lidt længere syd for den sønderjyske grænse forvandler Kiel sig i december til et mekka for alle, som elsker jul. I romantiske rammer foran byens rådhus folder julemarkedet sig ud med nisser, rensdyr, juletræer og lidt godt til ganen. Også Lübeck kan hvert år lokke mange tusinde danskere på en hyggelig juletur med en overnatning, shopping og god mad på restaurant. Det er en dejlig destination til en kør-selv-ferie i december, når det triste vintermørke kalder på familiehygge i charmerende omgivelser.

Millioner af turister valfarter til de tyske julemarkeder i december. Skal din juletur hellere gå til lidt varmere himmelstrøg, har italienske byer som Bolzano, Napoli og Rom også en lang tradition for at afholde julemarkeder.

Traditionen med julemarkeder har spredt sig som ringe i verden til mange andre lande i særligt Europa, men også i resten af verden. Måske har du selv været på juleshopping i London og gået en tur mellem boder og forlystelser på South Bank langs Themsen. Eller beundret de smukke udsmykninger med julelys på Champs-Elysées i romantiske Paris, som er en oplagt destination til en juletur, når hjerternes fest skal fejres efter alle kunstens regler.