11 kanalrundfarter i Amsterdam med professionel guide

Amsterdam er helt sin egen. Kilometervis af kanaler omkranser bymidten, hvor cyklister ruller henover de små kanalbroer og gennem smalle smøger. Hyggelige husbåde vugger i vandet, mens de karakteristiske byhuse rejser sig mod himlen.

Kanalrundfart i Amsterdam med professionel guide

Det er nærmest obligatorisk at hoppe om bord på en båd og tage med på kanalrundfart, når du er på besøg i Amsterdam. Mens båden langsomt glider gennem kanalerne, kan du opleve den hollandske hovedstad fra en anderledes vinkel. Byens rige historie bliver levende, når du glider af sted på de ikoniske vandveje, som UNESCO har udpeget som verdenskulturarv.

Amsterdam er en relativt ung hovedstad sammenlignet med mange andre europæiske metropoler. Den nøjagtige dato for byens grundlæggelse er ukendt, men de ældste nedskrevne referencer til Amsterdam kan spores tilbage til 1275, hvor byen var et lille fiskerleje. De første huse blev bygget i et lavtliggende sumpet område, som man beskyttede mod oversvømmelser ved at bygge dæmninger og grave kanaler.

I 1600-tallet fik den hollandske hovedstad for alvor vokseværk, da byen takket være sin strategiske placering ved havet udviklede sig til et europæisk handelscentrum. Eksotiske krydderier, te, porcelæn og silke fra hollandske kolonier i Østasien blev distribueret via Amsterdam til resten af Europa. Det bragte rigdom og velstand til Amsterdam.

For at imødekomme den stigende handel og byens voksende befolkning blev nye kanaler gravet, og gamle kanaler blev udvidet. De fungerede både som transportveje, og som en del af handelsbyens værn mod de omkransende vandmasser. Amsterdams grænser blev flyttet, og de ikoniske ringe af halvmåneformede kanaler kendt som “Grachtengordel” tog form. Disse nye vandveje blev flankeret af imponerende handelshuse og herregårde, der blev opført af velstående købmænd og indflydelsesrige folk. 

En kanalrundfart giver dig indblik i Amsterdams historie

Amsterdams enestående historie træder tydeligt frem, når du sejler forbi de karakteristiske byhuse, som læner sig op ad hinanden. Kanalerne er i sig selv et vidnesbyrd om opfindsomhed og ingeniørkunst, der har formet landskabet, så det blev bebyggeligt.

På en kanalrundfart i Amsterdam kan du opleve mange seværdigheder som Anne Franks hus, Rijksmuseum, Rembrandts Hus og søfartsmuseet. Du vil også opleve byens berømte broer og de mange både, der sejler rundt i kanalerne. Undervejs vil din guide fortælle vidt og bredt om byens bemærkelsesværdige historie, og nogle kanalrundfarter inkluderer også muligheden for at nyde en forfriskning om bord på båden.

Hvad koster en kanalrundfart i Amsterdam?

De billigste billetter til en sejltur på Amsterdams ikoniske kanaler koster omkring 150 kr. per person. Besøger du den hollandske metropol uden for turistsæsonen, kan du være heldig at købe en billet med rabat, så prisen lander omkring 120 kr. per person.

Til den pris kommer du på en klassisk kanalrundfart, hvor en guide underholder på engelsk, mens I sejler forbi Amsterdams mange populære seværdigheder. Guiden vil fortælle om byens tilblivelse, berømte bygninger, vigtige personer og mindeværdige begivenheder, så Amsterdams historie bliver levende for dig, mens du cruiser gennem Prinsengracht og Herengracht.

På mange ture kan du undervejs købe drinks, så du kan slukke tørsten. Vil du rigtig forkæle dig selv, mens du er på ferie, kan du såmænd også købe billet til en tur med god vin og hollandsk ost, som er en kulinarisk lækkerbisken for kendere.

Hvor kan man købe billetter til en kanalrundfart i Amsterdam?

Du kan booke og betale billetter på nettet. Køber du din billet online, slipper du for at stå i kø ved billetlugen. Du kan printe dine billetter ud eller vise dem på din mobil, så det er ganske nemt.

Der vrimler med muligheder for at tage på kanalrundfart i Amsterdam. Du kan få et overblik over de forskellige ture på nettet, hvor du også kan læse anmeldelser skrevet af andre, som allerede har været på sightseeing i Amsterdam. Vil du undgå skuffelser, kan det være en god idé at se lidt nærmere på mulighederne hjemmefra i stedet for at hoppe på den første den bedste båd, når du går en en tur langs Damrak, hvor mange kanalrundfarter starter.

Hvor lang tid tager en kanalrundfart i Amsterdam?

Langt de fleste kanalrundfarter i Amsterdam tager en time. Enkelte ture tager et kvarter ekstra. Vil du opleve Amsterdams natteliv, kan du cruise gennem mørket på en stemningsfuld tur af halvanden times varighed. Særligt i december og januar, hvor kunstnere fra hele verden tænder lys i gaderne i forbindelse med Amsterdam Light Festival, kan en sejltur efter solnedgang være en anderledes oplevelse, som vil fæstne sig i din hukommelse.

Kan man komme på en kanalrundfart i Amsterdam med engelsk guide?

Ja, der er adskillige kanalrundfarter i Amsterdam, hvor guiden fortæller på engelsk. Booker du din tur på nettet, kan du på forhånd se, om guiden taler engelsk. 

På nogle ture får du udleveret en såkaldt audio guide, som er en indtalt lydguide, du kan lytte til på forskellige sprog. Guiden fortæller om de forskellige seværdigheder i takt med, at båden passerer dem. Det er mindre personligt, og det er desværre heller ikke normalt med en indtalt guide på dansk.

Hvilken kanalrundfart er den bedste?

Skal din tur til Amsterdam være et ophold fuld af gode oplevelser, gælder det om at finde den bedste kanalrundfart til lige præcis dig. Mange turister roser de klassiske sejlture gennem Amsterdams bymidte til skyerne, så du kan roligt hoppe om bord på en af de populære kanalrundfarter. Det er et traditionelt cruise gennem kanalerne, hvor du kommer forbi smukke kirker, de dansende huse på Damrak, de historiske huse i de ni gader, Anne Franks Hus, coffee shops og mange andre unikke seværdigheder, som sammen tegner et billede af Amsterdam som en by, der er helt sin egen.

Andre kanalrundfarter kombinerer en sejltur med en billet til nogle af Amsterdams største seværdigheder som fx nationalmuseet, der på hollandsk hedder Rijksmuseum. Berømte kunstværker af Rembrandt, Frans Hals og Johannes Vermeer pryder væggene og fortæller om Hollands opblomstring som en af verdens førende søfartsnationer.

Er du en begejstret ølentusiast, kan du besøge Heineken Experience og få indsigt i det navnkundige bryggeris historie og internationale succes, mens du smager på varerne. Efter rundvisningen kan du sætte dig til rette i en turbåd, som fører dig videre gennem Amsterdams kanaler og byens fascinerende baggrund.

Skal det være lidt mere eksotisk, kan du udse dig en sejltur, hvor du kan ryge en pibe tobak, eller du kan udforske Amsterdam by night fra vandet, mens byens lys spejler sig som et kalejdoskop af farver i den blanke overflade. 

Vil du for alvor nyde din ferie, kan du forkæle dig selv med en god middag, mens du roligt cruiser gennem de smalle kanaler – eller måske bare lidt snacks som fx ost og vin eller varm kakao. Mulighederne er mange, når du vil opleve Hollands største by på en guidet tur gennem kanalerne, så den bedste kanalrundfart i Amsterdam er i høj grad et spørgsmål om, hvorvidt det skal være en romantisk oplevelse, en hyggelig tur eller en kulturel fryd for øjet.