Hvad skal man opleve i Paris? Byernes by er en uudtømmelig kilde af oplevelser uanset, om du har hang til kultur, mode, historie eller mad. Paris er som et levende kunstværk, hvor hvert gadehjørne byder på nye eventyr. Kom tæt på enestående kunstskatte på Louvre. Gå en afslappende tur langs Seinens bredder. Besøg verdensberømte monumenter som Notre-Dame og Triumfbuen. Oplev den landsbyagtige charme i Montmartre og den trendy tidsånd i Le Marais.
Paris er også en by, der forkæler dine smagsløg. En tur til den franske hovedstad er først komplet, når du har smagt på klassikere som coq au vin, bouillabaisse, eller en simpel men lækker quiche lorraine. Lad dig friste af friskbagte baguetter, crepes og macarons, som du finder overalt i byen.
Mulighederne er overvældende – især hvis det er dit første besøg i Paris. Det er en by, som aldrig mister sin magi uanset, hvor mange gange du besøger den. Hver rejse til Paris er en ny mulighed for at opdage små hemmelige hjørner af den fascinerende storby, så denne liste med oplevelser i Paris er først og fremmest ment som inspiration til dig, der skal til Paris for første gang.
Først vil jeg dog tippe dig om muligheden for at købe et såkaldt city pass til Paris. Det giver dig mulighed for at spare en masse penge, hvis du vil besøge alle de store turistattraktioner i Paris som fx Eiffeltårnet, Notre-Dame og Louvre, som er top 3 over de bedste oplevelser i Paris. Investerer du i et city card, får du også mulighed for at køre gennem Paris på en hop on – hop off bustur, sejle på Seinen, smage på vin og meget mere. Du kan endda springe køen over til nogle af de populære attraktioner, og dit turistpas vil være gyldigt i op til 2 år, så du kan udnytte det ad flere omgange.
1. Hop on – hop off bus gennem Paris
Udforsk Paris i dit eget tempo med en praktisk hop on – hop off bustur, som lægger vejen forbi utallige af de populære seværdigheder i Paris. Den franske hovedstad er en af de største byer i Europa, så det er umuligt at nå forbi alle de største seværdigheder til fods i løbet af en enkelt weekendtur til Paris, men tager du turen i en bus, kan du få et glimt af det hele på en overkommelig måde. Det er en god introduktion til Paris, som samtidig giver dig masser af fleksibilitet, da du kan stige af og på bussen ved forskellige stoppesteder og tilpasse turen efter dine interesser.
2. Gå en romantisk tur langs Seinen
Seinen strømmer langsomt gennem Paris og under nogle af de mange smukke broer, som forbinder nord og syd med hinanden. En romantisk promenade langs Seinen giver dig en pause fra den hektiske bytrafik og mulighed for at slappe af i lidt mere fredelige omgivelser. Strækningen langs Jardin des Tuileries er belagt med brosten, og i træernes skygge står bænke, hvor du kan slå dig ned. Herfra er der udsigt over mod den smukke facade på Musee d’ Orsay.
Et stort område langs Seinen er UNESCO-verdensarv, fordi det vrimler med arkitektoniske mesterværker som Louvre, Grand Palais og Notre-Dame. De er med til at understrege, hvordan Seinen i flere hundrede år spillede en central rolle i den bymæssige udvikling af Paris.
3. Jardin des Tuileries
Tuileries Haven er en grøn oase midt i Paris. Den ligger lige ved siden af Louvre og strækker sig langs Seinens bred. Det er en stor park, som oprindeligt blev skabt af Katarina af Medici, da hun var dronning af Frankrig i 1500-tallet. I 1667 blev Jardin des Tuileries den første kongelige have, som blev åbnet for offentligheden. I dag er det et populært åndehul for parisere og turister, som trænger til at hvile fødderne og finde lidt ro. Køb dig en kop kaffe og en baguette i en af de nærliggende caféer og slå dig ned på en af de grønne metalstole, som Paris er kendt for. Parken gemmer også på to fine muséer – et om fotokunst og et om europæisk malerkunst. I sommermånederne kan du også se Paris fra oven i parkens pariserhjul.
4. Concorde-pladsen
Følger du med i Tour de France, har du set cykelrytterne spurte forbi Luxor-obelisken, som står på Concorde-pladsen i den ene ende af Champs-Élysées. Obelisken er over 3300 år gammel og blev givet i gave fra Egypten til Frankrig i 1831. Det er det ældste monument i Paris. Men Concorde-pladsen har også spillet en central rolle i Frankrigs historie. Det var her, Ludvig 16. blev henrettet i guillotinen i 1793. Også hans hustru Marie Antoinette og mange andre fik hovedet hugget af i al offentlighed på Concorde-pladsen. Trods den makabre historie er pladsen meget smuk og flankeret af nogle overdådige palæer, som blandt andet huser det fornemme luksushotel Hôtel de Crillon.
5. Champs-Élysées
En af verdens mest berømte boulevarder er uden tvivl Champs-Élysées. Det er her, verdens hårdeste cykelløb Tour de France kulminerer med den afgørende spurt over målstregen. Det er også en gade kendt for eksklusiv shopping. Ikoniske mærker som Chanél, Louis Vuitton, Dior og Cartier fremviser alle deres luksusvarer i flagskibsbutikker på nogle af de dyreste adresser i Paris. Drej om hjørnet og fortsæt ned ad Avenue Montaigne, hvis du ikke kan få nok af dyrt designertøj. Rækker dit budget ikke til Jimmy Choo-sko og Versace-kjoler, kan du i stedet lænse dit kreditkort i de mange kædebutikker, som også har hjemme på Champs-Élysées. Melder sulten sig undervejs, er der også masser af hyggelige caféer og små restauranter langs det brede fortov.
6. Triumfbuen
Næst efter Eiffeltårnet er Triumfbuen det kendteste vartegn for Paris. Måske har du set verdens bedste cykelryttere runde Triumfbuen på finaledagen i Tour de France. Napoleon fik opført Triumfbuen i starten af 1800-tallet for at ære de soldater, som faldt under Napoleonskrigene og samtidig fejre sejren ved Austerlitz, som var en af Napoleons største bedrifter.
Triumfbuen står midt i Place Charles de Gaulle, tidligere kendt som Place de l’Étoile eller Stjernepladsen, hvor tolv brede boulevarder herunder den berømte Champs-Élysées møder hinanden i en cirkel. Denne imponerende placering blev valgt for at gøre Triumfbuen så synlig som muligt.
Det 50 meter høje vartegn er dekoreret med skulpturer og relieffer, som hylder de militære bedrifter og de faldne soldater. Under Triumfbuen ligger de jordiske rester af en ukendt soldat fra 1. verdenskrig, og hver dag kl. 18.30 brænder en flamme som minde om de tapre soldater, som mistede livet i krig.
Du kan beundre Triumfbuen nede fra jorden, eller du kan tage turen op ad trapperne og blive belønnet med en fantastisk panoramaudsigt over Paris. Du kan blandt andet skue over til Eiffeltårnet og ud mod den nye Triumfbue La Grande Arche, som er tegnet af den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen.
7. Eiffeltårnet
Det er svært at komme uden om Eiffeltårnet på en weekendtur til Paris. Byens ikoniske vartegn rejser sig over den franske hovedstad med sin karakteristiske jernkonstruktion og er synlig langvejs fra.
Eiffeltårnet blev bygget som en midlertidig struktur til verdensudstillingen i Paris i 1889 for at fejre 100-årsdagen for den franske revolution og vise Frankrigs teknologiske og industrielle fremskridt. Tårnet skulle demonstrere Frankrigs overlegenhed inden for ingeniørkunst og markere Paris som centrum for verdenskultur. På den tid var Eiffeltårnet en imponerende bedrift. Med sine 300 meter var det verdens højeste bygning ved opførelsen i 1899. Denne titel beholdt tårnet frem til 1930’erne, hvor Empire State Building blev bygget i New York.
Oprindeligt blev Eiffeltårnet opført som et midlertidigt monument, der skulle pilles ned igen 20 år senere. Men tårnet blev populært som turistattraktion og et ikon for Paris. Samtidig var det et praktisk sted at installere en antenne, men man kommer ikke udenom, at Eiffeltårnet er blevet en vigtig del af byens kulturarv og identitet.
Eiffeltårnet er et imponerende syn, når du kommer tæt på. Du kan gå ind under tårnet og rundt om det helt gratis. Når mørket falder på, bliver tårnet lyst op af 20.000 lyspærer, som skaber en romantisk atmosfære om aftenen. Tag lidt godt til ganen med og sæt dig til rette i den nærliggende park, hvor du helt gratis kan beundre den majestætiske bygning.
Du kan naturligvis også komme op i tårnet. Køen kan være lang, så det kan være en god idé at købe billetter på forhånd. På den måde kan du spare værdifuld tid på bare at vente på, at det bliver din tur til at træde op ad trapperne. Gyser du ved tanken om de mange trapper, kan du heldigvis vælge den nemme udvej og tage elevatoren op til toppen af Eiffeltårnet.
Udsigten fra Eiffeltårnet er intet mindre end spektakulær og absolut højdepunktet på en weekendtur til Paris. Uanset om du befinder dig på første, andet eller tredje niveau af tårnet, vil du blive belønnet med en enestående panoramaudsigt over byen og dens omgivelser. Går du hele vejen op til toppen, kan du se Paris i fugleperspektiv, spotte alle de kendte vartegn og skue ud til byens grænser. Det er “magnifique”, som de siger i Frankrig.
8. Jardin des Trocadéro
Vil du beundre Eiffeltårnet på afstand, skal du slå dig ned i Trocadéro-haven, som er anlagt på den modsatte bred af Seinen. Det er et af de bedste steder at tage billeder af det ikoniske tårn, og så er det også bare et populært sted at slappe af.
I udkanten af Trocadéro-haven finder du flere interessante museer, hvis du er historisk interesseret. Musée de l’Homme beretter om menneskehedens historie, mens Musée national de la Marine løfter sløret for Frankrigs maritime historie. Parken er også hjemsted for Aquarium de Paris, hvor du kan komme tæt på hajer.
9. Sejltur på Seinen
Trænger du til at sætte tempoet lidt ned, kan en klassisk sejltur på Seinen være den perfekte måde at hvile fødderne, mens du oplever Paris fra et nyt perspektiv. Hop om bord på en båd, læn dig tilbage og nyd synet af de mange ikoniske monumenter og bygninger, som ligger langs Seinens bred. Undervejs vil du passere Eiffeltårnet, Notre-Dame og Louvre, mens du cruiser under smukke broer som Pont Alexandre III og Pont Neuf. Skal der skrues op for romantikken, kan du sejle en hyggelig aftentur på Seinen, når byens lys spejler sig i flodens blanke overflade.
Udvalget af guidede bådture på Seinen er stort, og du kan booke billetter hjemmefra, så du bare skal træde om bord på båden, når du er klar til at lægge fra land.
10. Broerne i Paris
Den smukkeste bro i Paris er uden sammenligning Pont Alexandre III, som er rigt dekoreret med forgyldte statuer, lygtepæle og detaljerede relieffer. Broen er opkaldt efter den russiske tsar Alexander III og symboliserer det fredelige venskab mellem Frankrig og Rusland, som indgik en militær alliance i 1892. 8 år senere blev broen indviet i forbindelse med verdensudstillingen i Paris i 1900. Den berømte bro er blandt andet brugt som kulisse i James Bond-filmen “A View to a Kill”.
En anden berømt bro i Paris er Pont Neuf, som er det ældste forbindelsesled mellem den nordlige og sydlige del af Paris. Pont des Arts er kendt som kærlighedsbroen, hvor forelskede par låste en hængelås fast til broen som et symbol på deres kærlighed. Alle låsene blev dog fjernet efter et uheld i 2015, hvor et stykke af broen faldt ned. Vægten var simpelthen mere, end gangbroen kunne bære. Førhen hang de romantiske hængelåse også tæt på Pont de l’Archevêché, men det er ligeledes fortid.
11. Notre-Dame
Endnu en stor seværdighed i Paris er den katolske katedral Notre-Dame. Kirkens ydermure er udsmykket med en utrolig rigdom af fine detaljer, himmelstræbende linjer og spidse buer. Den er intet mindre end et pragteksemplar på gotisk arkitektur, som demonstrerer dygtigheden blandt middelalderens håndværker. Den første sten blev lagt i 1163, så katedralen er en af de ældste bygninger i Paris. 200 år senere blev det omfangsrige byggeri afsluttet.
Desværre blev Notre-Dame alvorligt beskadiget af en brand i 2019, så kirken er i øjeblikket lukket for besøgende, men jeg kan kun anbefale dig at lægge vejen forbi alligevel.
12. Sainte-Chapelle
En kort gåtur fra Notre-Dame ligger det kongelige kapel Sainte-Chapelle, som ligeledes er et smukt eksempel på gotisk arkitektur. Det var en populær byggestil i Frankrig omkring 1200-tallet. Lyset vælder ind ad de høje slanke vinduer med farvede glasmosaikker, som rejser sig højt mod himlen. Det er et spektakulært syn, men kong Ludvig den 9. havde også store planer med Sainte-Chapelle, da han fik kapellet opført i 1241-1248. Han samlede på religiøse relikvier – herunder en splint af Jesu kort og tornekronen – som skulle opbevares i passende omgivelser.
13. Louvre
Louvre i Paris er intet mindre end verdens største kunstmuseum målt på areal og et af de absolut berømteste museer i verden. Vil du kun besøge ét museum under dit ophold i Paris, bør det næsten være Louvre. Lokalerne i den gamle fæstning afslører en skattekiste af malerier, græske skulpturer, egyptiske antikviteter, arabisk kunst og meget mere, som tiltrækker millioner af besøgende hvert år. En af de største attraktioner på Louvre er Leonardo da Vincis maleri af Mona Lisa, som han malede i starten af 1500-tallet.
Samlingen er enorm. Omkring 35.000 værker er udstillet og Louvres lager gemmer på yderligere 460.000 værker. Vil du nærstudere hvert eneste stykke kunst i udstillingslokalerne på Louvre, skal du forberede dig på at gå over 15 km. Du vil komme på en rejse, som tager dig tusindvis af år tilbage i tiden, når du går forbi marmorstatuerne Venus de Milo og Nike fra Samothrake, som kan dateres tilbage til henholdsvis 100 og 200 år f.Kr. Det ældste af de udstillede værker på Louvre er en statue fundet i Ain Ghazal i Jordan. Den kan dateres tilbage til 7000 år f. Kr.
Den store glaspyramide foran Louvre er museets hovedindgang. Måske har du set pyramiden i film som Da Vinci Mysteriet og tv-serien om mestertyven Lupin. Pyramiden er i sig selv blevet et arkitektonisk ikon, som skaber en kontrast til museets hovedbygning, der både har været fæstning og kongeslot.
Køen til billetskranken ved Louvre kan være lang, så det er en god idé at købe billet på forhånd. Når du køber din billet, kan du vælge det tidspunkt, hvor du vil besøge Louvre, så du er sikker på at kunne komme ind på selv de travleste dage.
14. Grand Palais
Grand Palais er kendt for sin spektakulære arkitektur. Facaden er prydet af klassiske kolonnader og en overdådig udsmykning, men det er alligevel det gigantiske glastag, som løber med opmærksomheden. Bygningen blev opført i perioden 1897-1900 i forbindelse med Verdensudstillingen i Paris i 1900 og er en fremtrædende repræsentant for den såkaldte belle époque-stil.
Belle époque er et fransk udtryk, som man kan oversætte til “den smukke epoke” eller “den skønne tidsalder”. Det refererer til en periode i Europas historie fra omkring 1871 til 1914, som var en tid præget af kulturel blomstring, økonomisk velstand og teknologisk fremskridt. Eiffeltårnet og mange nedgange til metrostationerne i Paris er andre eksempler på belle époque-stilen, som er kendetegnet ved en overdådig udsmykning.
Bag murene åbenbarer sig en vifte af kulturelle oplevelser fra skiftende udstillinger til modeshows, messer, koncerter og store sportsbegivenheder. I øjeblikket er Grand Palais lukket på grund af renovering. Som en midlertidig erstatning har Paris fået The Grand Palais Éphémère, så byens borgere stadig kan opleve noget af det ypperste inden for kunst, kultur og sport. The Grand Palais Éphémère ligger i parken Champ des Mars tæt på Eiffeltårnet. Du kan holde øje med planlagte udstillinger og events på deres hjemmeside.
15. Musée d’Orsay
Endnu en berømt bygning opført i anledning af Verdensudstillingen i Paris i 1900 er Musée d’Orsay. I sin tid var det en jernbanestation ved navn Gare d’Orsay, og den var ekstremt moderne med elektrisk belysning og rulletrapper. Ja, selv togene var elektrificerede, for Frankrig var forud for sin tid. Efterhånden mistede stationen dog sin betydning og lukkede i 1939.
I 1986 kom bygningen atter til værdighed som Musée d’Orsay med det formål at huse den franske stats samling af kunst fra perioden 1848-1914. Glastaget på den imponerende sal fylder rummet med naturligt lys, så de mange kunstværker kommer til deres ret i de elegante omgivelser. Her kan du se en perlerække af impressionistiske kunstværker malet af blandt andet Van Gogh, Monet, Renoir, Degas og Cézanne.
16. Musée de l’Orangerie
Du kender sikkert Monets berømte billede af åkander. Det samt andre af hans mesterværker kan du opleve på Musée de l’Orangerie i hjertet af Paris. Musée de l’Orangerie er kendt for sine to ovale udstillingssale, som blev designet specielt til at fremvise Monets monumentale serie af “Vandliljer” (Nymphéas). Når du træder ind i disse rum, vil du være omgivet af Monets pragtfulde værker, der skaber en næsten spirituel oplevelse af farve og lys.
Museet opfordrer alle besøgende til at købe billet på forhånd og reservere et tidspunkt, så du undgår at spilde en masse tid på at stå i kø. Det gør sig også gældende, hvis du har købt et city pass, som giver dig adgang til et stort udvalg af museer i Paris.
17. Panthéon
Panthéon er et stort og markant mausoleum opført på det højeste sted i Paris syd for Seinen. På græsk refererer navnet Panthéon til “alle guders tempel”, hvor man ærer en religions guder. I Paris er Panthéon det sidste hvilested for en lang række af Frankrigs store personligheder, som man vil ære for deres bidrag til nationen. Her ligger filosoffer som Voltaire og Rousseau, forfattere som Alexandre Dumas, Émile Zola og Victor Hugo, kemikeren Marie Curie og udvikleren af punktskrift Louis Braille.
Kirken er et imponerende syn med sin majestætiske kuppel, som hæver sig 83 meter over jorden. Netop Panthéon er da også et betydningsfuldt eksempel på neoklassisk arkitektur i Paris. Det er en byggestil med søjler, symmetri, geometriske former og lige linjer inspireret af klassisk arkitektur i de gamle græske og romerske riger som en modreaktion på barokkens overdådige udsmykning.
18. Hôtel des Invalides
Hôtel des Invalides betyder på dansk huset for invalider. Dette navn refererer til bygningens oprindelige formål som et hospital og hjem for krigsveteraner, der blev såret eller handicappet i militærtjeneste. Den franske kong Ludvig den 14. grundlagde stedet for at ære de mange soldater, som mistede livet i krig. Frankrig var en krigsnation på den tid anført af netop Ludvig den 14., som kom sejrrig ud af Trediveårskrigen for siden at erobre flere landområder til Frankrig.
Stedet blev indviet i 1676 og var et respektindgydende kompleks med en stor kirke i byggeriets centrum. Under den gyldne kuppel ligger de jordiske rester af Napoleon. Bag murene gemmer sig også Frankrigs nationale militærmuseum med en stor samling af rustninger, uniformer og våben fra middelalderen frem til moderne tid.
19. Moulin Rouge
Er der en ting som du bare er nødt til at se i Paris, så er det kabareten Moulin Rouge. Det er et ikonisk teater, som blev grundlagt i 1889 og opnåede noget nær kultstatus i byens natteliv. Stedet er kendt for sit spektakulære show med cancan-dans, energiske sange, letpåklædte kvinder og en verden af fjer, pailletter og glamour. Det kan du stadig opleve, og det er populært, så køb din billet i god tid, hvis du vil med på en rejse tilbage i tiden til belle époque-æraens livlige natteliv.
20. Palais Garnier
Foruden at være en vigtig kulturinstitution er Palais Garnier også et utroligt smukt operahus. Er du nysgerrig efter at se den ekstravagante indretning og detaljerede udsmykning i koncertsalen, kan det sagtens lade sig gøre uden, at du skal købe billet til en forestilling. Der er nemlig rift om at se ballet og opera i Paris’ ældste operahus, så du skal være ude i god tid, hvis du gerne vil tage plads på tilskuerrækkerne, mens musikken spiller.
Når du træder ind i foyeren, åbenbarer sig det mest fantastiske rum med bronzefigurer, gigantiske lysekroner, forgyldte søjler, barokke loftsmalerier og væld af fine detaljer. Arkitektonisk er der tale om en blanding af forskellige stilarter som italiensk renæssance, barok og klassicisme.
21. Katakomberne i Paris
Uhyggen breder sig i katakomberne under Paris. Disse underjordiske gange er gamle kalkminer, som blev omdannet til et gravsted, da byens kirkegård Cimetière des Innocents blev nedlagt i 1786, fordi den var overfyldt og udgjorde en trussel mod befolkningens sundhed. Resterne af de gamle lig blev gravet op og flyttet til katakomberne. Efterfølgende blev flere andre overfyldte kirkegårde i Paris ryddet på samme vis.
I første omgang lå de mange knogler bare i tilfældige bunker, men som en del af forberedelserne til at åbne katakomberne for offentligheden i 1809 blev knogler og kranier efter romersk forbillede stablet i sirlige mønstre langs væggene. I gangene hænger også små plaketter med religiøse og poetiske tekster, som opfordrer besøgende til at tænke over døden.
Åbningen af katakomberne blev en stor succes. Du kan også få adgang til 1,5 kilometer af det store netværk af gange, som løber under Paris’ gader. Hvert år valfarter 550.000 besøgende til de underjordiske gange, så det er en god idé at købe billet på forhånd. Husk varmt tøj, da temperaturen ligger omkring 14 grader.
22. Sacré-Coeur
Sacre Coeur står på et højt punkt i Montmartre i det 18. arrondissement nord for Paris’ centrum. Turen derop kan være lidt strabadserende til fods, da det går stejlt op ad 200 trin, men det er også muligt at spare lidt på kræfterne ved at sætte sig til rette i en kabine på den lille kabelbane Funiculaire de Montmartre.
Kuplerne på den orientalsk inspirerede kirke hæver sig højt over de omkringliggende bygninger, og fra pladsen foran kirken er der en fabelagtig udsigt over Paris, så det er oplagt at slå sig ned trapperne og dvæle lidt ved det betagende syn. Den smukke hvide kirke skiller sig markant ud i bybilledet og bliver ofte fremhævet som en af de mest romantiske oplevelser i Paris
Næsten hver dag besøger katolske pilgrimme Sacre Coeur, hvor der bliver bedt kontinuerlig bøn dag efter dag og hele natten igennem. Flere gange dagligt bliver der afholdt messe, og når du går rundt i kirken, vil du støde på benediktinernonner, som bor i klosteret ved siden af.
Det er gratis at besøge Sacre Coeur. Vil du op i tårnet, skal du indløse billet til en beskeden pris. Der er næsten 300 trin op, men så bliver du til gengæld også belønnet med en fænomenal udsigt over Paris.
Bliver du træt af folkemængderne omkring Sacre Coeur, kan du gå på opdagelse i de små hyggelige gader med brosten, hvor det vrimler med små charmerende caféer og butikker. Stemningen er nærmest landsbyagtig, så bydelen Montmartre er en oplevelse værd i sig selv.
23. Centre Georges Pompidou
Centre Georges Pompidou er et bud på et banebrydende byggeri, som har opnået berømmelse i moderne tid. Bærende konstruktioner og tekniske installationer er opført udvendigt på facaden for at bryde med de traditionelle byggeskikke, som får bygninger til at lukke sig om sig selv. Det vakte en del furore, da centret slog dørene op i 1977. Om det er pænt eller ej er en smagssag, men det er i hvert fald en stærk kontrast til de mange gamle bygninger i det 4. arrondissement nær den charmerende bydel Marais.
Centret er hjemsted for Europas største museum for moderne kunst og samtidskunst. Her kan du udforske kunsthistorien i det 20. og 21. århundrede fra kubisme og ekspressionisme til skelsættende nutidige kunstnere. Museet har også en udstilling og workshops målrettet de mindste i familien, så børnene kan udfolde deres kreativitet. Kan du ikke få nok af kulturelle oplevelser, byder Centre Georges Pompidou også på biograf, bibliotek og koncerter, så det er et kulturcenter, hvor tiden flyver af sted.
På pladsen foran centret kan du ofte opleve performances af gøglere og gadekunstnere, som vil begejstre børn og barnlige sjæle.
Der er gratis adgang til museets samling af fotografier og biblioteket. Vil du se kunst og måske med på en guidet rundvisning, skal du til lommerne. Paris Museum Pass inkluderer adgang til udstillingerne på Centre Georges Pompidou, men du skal huske at reservere en tid på forhånd.
24. Jardin du Luxembourg
En af de gratis fornøjelser i Paris er de mange smukke parker. Beliggende i det 6. arrondissement i Paris, tæt på det latinske kvarter, er Jardin du Luxembourg en oase midt i den travle by. Haven blev grundlagt i begyndelsen af 1600-tallet af den tidligere dronning Marie de Médici, som også fik opført Palais du Luxembourg. Slottet blev konfiskeret i 1792 i forbindelse med den franske revolution, og få år senere blev det samlingsstedet for Frankrigs senat. Det er det stadig den dag i dag.
Luxembourg-haven er en af de største byparker i den franske hovedstad og dermed et godt sted at tage et hvil efter en hektisk dag med masser af sightseeing i Paris. Slå dig ned på en af de grønne stole eller hvorfor ikke se lidt nærmere på de mange statuer, som afbilder bibelske figurer, græske guder, berømte franskmænd og sågar Frihedsgudinden.
Der sker meget i Luxembourg-haven, så det er værd at gå en lille tur og tage stemningen ind. I den vestlige side kan du blandt andet spille skak eller boulé. På hegnet rundt om haven er der jævnligt udstillet fotografier. Der er legepladser til børnene. Og der er flere små museer i parken.
25. Jardin des Plantes
Jardin des Plantes er en imponerende botanisk have, som blev grundlagt i 1626, hvilket gør den til en af de ældste i sin slags i verden. Den blev oprindeligt anlagt som en kongelig apotekerhave , der skulle dyrke lægeplanter til brug i behandling og forskning.
Du kan komme tæt på et væld af sjældne og eksotiske planter, eller du kan beundre den romantiske rosenhave. Du kan gå en afslappende tur omgivet af frodige grønne træer og buske, eller du kan forvilde dig ind i en lille labyrint. Haven er hjemsted for det naturhistoriske museum, hvor skeletter af forhistoriske dyr vil begejstre børn. Parken gemmer også på den zoologisk have Ménagerie, som tager sig godt af 150 forskellige dyrearter, hvoraf cirka 40% er truet af udryddelse. Røde pandaer, sneleoparder og orangutanger er nogle af de dyr, som du kan møde her.
26. Pére-Lachaise kirkegården
Hvad har Jim Morrison, Edith Piaf og Oscar Wilde til fælles? De og mange andre prominente personligheder ligger begravet på Pére-Lachaise, som er den største kirkegård i Paris. Den breder sig over 43 hektar og er dermed også det største grønne område i Paris. Flotte gravstene og mausoleer står side om side langs de velplejede stier, der er flankeret af træer, og berømthedernes grave tiltrækker hvert år over 3.5 millioner gæster, som spadserer rundt i det 15 km lange netværk af stier. Dermed er Cimetière du Père-Lachaise verdens mest besøgte kirkegård.
Oprindeligt var Pére-Lachaise kirkegården slet ikke populær blandt de velstående parisere, da den åbnede i 1804. Det år fandt kun 13 begravelser sted, for det bedre borgerskab syntes, at kirkegården lå for langt uden for byen og for tæt på et fattigt kvarter. Til sammenligning bliver der i dag begravet 10.000 mennesker om året på den selvsamme kirkegård.
Du er velkommen til at besøge kirkegården og spadsere rundt, mens freden breder sig i den eftertænksomme atmosfære, hvis blot du udviser passende respekt. Det er fx ikke tilladt at slå sig ned med en picnic eller at sidde på gravstenene.
Père-Lachaise arrangerer ikke selv officielle guidede rundture, men der er adskillige guider, som gerne viser dig rundt og fortæller om stedets historie, berømtheder og spøgelser.
27. Galeries Lafayette
Uanset om du er til shopping eller ej, bør du unde dig selv at opleve stormagasinet Galeries Lafayette på Boulevard Haussmann. Når du står inde mellem butikkerne og kigger op, er du ikke i tvivl om, at bygningen er et mesterværk. En imponerende glaskuppel slipper solens lys ind, mens de mange fine detaljer på balkonernes gelændere af smedet jern og den forgyldte udsmykning kan få de fleste til at tabe kæben. Kuplen blev bygget i 1912 og er en sand mesterpræsentation inden for byggekunst.
Stormagasinet blev hurtigt et symbol på luksus og elegance i Paris og tiltrak et prestigefyldt klientel inklusiv internationale berømtheder og medlemmer af kongefamilien. Her kan de spendere deres formue på et overdådigt udvalg af luksusvarer, som afspejler den sofistikerede og elegante ånd, der hersker blandt eliten og modehusene i Paris.
Også tagterrassen på Galeries Lafayette er en attraktion. Godt oppe over de travle gader kan du nyde en flot udsigt over Paris’ tage, hvor du kan stå i øjenhøjde med andre ikoniske landemærker som Palais Garnier.
28. Rue Montorgueil
Uanset om du jagter kulinariske oplevelser eller bare vil nyde den hyggelige atmosfære, er Rue Montorgueil et skønt sted at udforske og opleve den jordbundne charme i Paris. Det er en stemningsfuld gågade og et rendyrket paradis for alle foodies, som vil gå på opdagelse i det autentiske franske køkken. Det vrimler med små butikker, bagerier, bistroer og restauranter, hvor både lokale og turister kan få stillet deres appetit på ægte franske delikatesser lige fra delikate oste, vine og chokolade til den lækreste møre confit de canard. Det er også i Rue Montorgueil, du kan få stillet din trang til søde sager fra navnkundige Stohrer, som med sin 300 år lange historie er det ældste konditori i Paris.
29. Marché des Enfants Rouges
Vil du smage på mad fra hele verden, skal du lægge vejen forbi Marché des Enfants Rouges, som betyder “De Røde Børns Marked”. Det er alderspræsidenten blandt madmarkeder i Paris med en historie, som går helt tilbage til 1600-tallet, hvor handlende og bønder drog ind til byen for at sælge deres varer. Markedet er opkaldt efter et gammelt børnehjem, hvor børnene gik i rødt tøj.
Mellem boderne hersker en hyggelig og autentisk atmosfære, som indfanger essensen af Le Marais, hvor markedet hører hjemme. Det er et populært kvarter, som i høj grad afspejler, hvordan Paris så ud i middelalderen med smalle gader og høje huse.
Kulinariske oplevelser fylder meget i denne del af Paris, og Marché des Enfants Rouges er ingen undtagelse. Ud over boder med frisk frugt, farverige grøntsager, friskfanget fisk og modne oste er det en yndet destination for alle med hang til street food. Liflige dufte strømmer dig i møde, når lækker japansk, marokkansk, libanesisk eller italiensk mad bliver tilberedt og serveret i denne kulturelle smeltedigel.
30. Jardin d’Acclimatation
Er du på ferie i Paris med børn, er Jardin d’Acclimatation bestemt et af de steder, du bør overveje at besøge. Den gamle forlystelsespark ligger i et hjørne af Bois de Boulogne, som er en enorm park i den vestlige del af Paris. Hele området er en stor grøn oase for byboerne, som kan slippe lidt væk fra den hektiske hverdag eller udfolde sig med rekreative aktiviteter lige fra golf til rugby. Polospillere kæmpede om medaljer og ære på plænerne til OL i 1900. Når OL vender tilbage i 2024, vil tennisspillere serve de gule bolde over nettet i den sydlige udkant af Bois de Boulogne på det legendariske Roland Garros Stadium, som traditionelt også er vært for French Open.
I den anden ende af parken ligger den familievenlige forlystelsespark Jardin d’Acclimatation, hvor børn vil glæde sig til en fornøjelig dag. Nostalgi bliver blandet med adrenalin, når gyngerne svæver rundt og rundt i den gammeldags karrusel, mens glade hvin lyder fra den hurtigkørende rutsjebane. 42 forskellige forlystelser for små og store garanterer smil på læben hos hele familien, så det er ikke så underligt, at Jardin d’Acclimatation er et yndet udflugtsmål i Paris.
31. Disneyland Paris
En helt ekstraordinær oplevelse i Paris er naturligvis Disneyland! Det er Europas største forlystelsespark, som ligger cirka en times kørsel øst for den franske hovedstad, så du kan sætte kursen i den retning enten på vej til eller fra Paris, hvis du er på kør-selv-ferie.
Dine børn vil helt sikkert juble, hvis du overrasker dem med en tur til Disneyland Paris. En magisk verden vil åbenbare sig med Torneroseslottet, labyrinten i Eventyrland og den vilde rutsjebane i Indiana Jones’ jungle. Her får de chancen for at møde Mickey Mouse, tage på skattejagt med Jack Sparrow og suse ud i de yderste afkroge af rummet ombord på Space Mountain.
Her er underholdning til flere dage, så når dine børn er ved at segne af træthed, kan du putte dynen omkring dem og forkæle dem med en overnatning i Disneyland Paris. Hotellerne spænder fra drømmeagtige prinsessehoteller til hyggelige hytter, hvor Davy Crockett kunne bo.
32. Versailles-slottet
I løbet af 37 minutter kan toget fragte dig fra larm og tæt trafik i det indre Paris til pomp og pragt i Versailles. Frankrigs største slot og de tilhørende haver repræsenterer en storslået periode i fransk historie og kultur. Oprindeligt blev slottet i Versailles opført som et lille jagtslot i 1623 af Ludvig den 13. I de efterfølgende år transformerede hans søn, Ludvig den 14., jagtslottet til et prægtigt slot opført i elegant barokstil, hvorefter kongefamilien flyttede permanent ind i 1682. Den enevældige konge omgav sig med luksus, mens han gjorde Frankrig til en stormagt og sikrede sig en plads i historien som en af de største franske konger. Det gav ham tilnavnet Solkongen.
Slottets balsale, den overdådige spejlsal, de royale gemakker og de kunstfærdige udsmykninger giver et unikt indblik i livet ved det franske hof på den tid. De smukt anlagte haver med geometriske mønstre, springvand og statuer er lige så betagende som slottet selv. Du kan vandre gennem disse haver og opleve den samme skønhed og elegance, som kong Ludvig den 14. engang gjorde.
De glade dage fik dog en ende. I 1789 bredte den franske revolution sig, og det tvang kongefamilien tilbage til Paris. I stedet dannede Versailles ramme for flere storpolitiske begivenheder. Da de amerikanske kolonier løsrev sig fra England, blev en fredsaftale underskrevet på Versailles i 1783. Efter en intens krig mellem Tyskland og Frankrig blev Vilhelm 1. i 1871 kronet i de ekstravagante omgivelser som den første kejser af det Tyske Kejserrige. Det skete i Spejlsalen på Versailles. Senere blev tyskernes skæbne beseglet i 1919, da Versaillestraktaten blev underskrevet som en endegyldig afslutning på 1. verdenskrig.
I dag er slottet i Versailles omdannet til et museum. Yderligere er Versailles et af de første steder, som blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1979 på grund af slottets indflydelse på arkitektur og landskabsdesign og dets unikke historiske vidnesbyrd. Når du går gennem slottets gange eller træder ud i slotsparken, kan du ikke undgå at mærke historiens vingesus.
Er du på ferie i Paris, er et besøg på Versailles en anbefalelsesværdig dagstur. Du kan stige om bord på C-toget ved stationen Saint-Michel tæt på Notre-Dame i det centrale Paris, læne dig tilbage i sædet og køre direkte til stationen Versailles Château Rive Gauche. Herfra kan du gå til slottet i løbet af 12 minutter. Der er også mulighed for at tage på en bustur fra Paris til Versailles med en professionel guide, som fortæller facts og anekdoter om den royale familie og det imponerende slot, som er en oplevelse i Paris helt på højde med Eiffeltårnet, Louvre og Notre-Dame. Lige præcis disse seværdigheder er de absolut største og bedste oplevelser i Paris.