Sådan får du en god kør-selv-ferie

Kør-selv-ferien giver dig frie rammer, så du kan selv kan planlægge en ferie lige efter dit hoved. Du har friheden til at rejse, når det passer dig og måske tage en afstikker undervejs, hvis du helt impulsivt får lyst til at udforske omgivelserne. Hvem ved, måske er du heldig at finde et hyggeligt sted, som du kan have helt for dig selv fri for andre turister.

En kør-selv-ferie kan gå mod alle verdenshjørner. Du kan begive dig ned mod varmen i Italien eller Kroatien. Du kan drage til Lofoten eller Nordkapp for at opleve spektakulær natur. Du kan sætte kursen mod Frankrig til charmerende kultur, fantastisk mad og fremragende vin. Eller du kan tage på oplevelse i Tjekkiet, hvor historiske slotte gemmer sig side om side med et væld af bryggerier og spa-destinationer.

De fleste bilferier starter med en lang dag i bilen for at nå frem til feriemålet. Langt fra alle er lige begejstrede for at tilbringe mange timer på motorvejen, så her har jeg samlet nogle tips, som kan give dig en god start på din kør-selv-ferie.

Sådan får du en god kør-selv-ferie

1. Kend reglerne

Du er nok allerede klar over, at der kan falde en bøde for at køre for stærkt, men vidste du også, at du kan få en bøde for at række tunge af dine medtrafikanter i Tyskland? Det kan være en god idé at sætte dig lidt ind i reglerne i de forskellige lande, som du skal køre gennem, så du undgår dyre bøder.

Har du den tvivlsomme fornøjelse af at blive stoppet af politiet, når du kører i udlandet, risikerer du at skulle betale bøden med det samme, inden du får lov til at køre videre. Der er næppe noget mere surt end at sprænge feriebudgettet allerede før du er ankommet til dit feriemål, så læs lidt op på reglerne i de forskellige lande, inden du sætter dig bag rattet.

2. Gør din bil klar

Der er ikke noget værre end at havarere på motorvejen i udlandet. Sørg derfor for, at din bil er i tip top stand, inden du drager mod udlandet. Få tjekket bremser, aircondition og så videre på dit værksted, så der ikke opstår ubehagelige overraskelser langt væk hjemmefra.

Der kan også gælde andre krav til din bil i udlandet som fx, at du i Tyskland skal køre med vinterdæk om vinteren. I forlængelse heraf er det også en god idé lige at tjekke, om du har de rigtige forsikringer, så du fx kan få vejhjælp, hvis din bil er gået i stykker på ferien.

Pak bilen rigtigt til din bilferie

3. Pak bilen hensigtsmæssigt

Når en familie på fire skal på bilferie, bliver bilen hurtigt fyldt med bagage. Sørg for at pakke de tunge ting nederst og centralt i bilen. Kører du med tagboks, skal du lægge de lette ting op i den. Undgå at fordele vægten skævt, så din bil fx hænger meget med bagenden. Det går ud over styreegenskaberne, så din bil fx kan blive ustabil i blæsende vejr. 

Sørg for at der er nem adgang til de ting, som du kan få brug for undervejs på køreturen til jeres feriedestination. Skal I køre langt, får I måske brug for en overnatning undervejs, og så er det praktisk at have pakket en taske med tandbørste, skiftetøj og hvad I ellers kan få brug for. 

Det kan også være praktisk at have dine solbriller og andre ting inden for rækkevidde, så du kan køre sikkert uden at blive distraheret af en blændende sol, løbende næse og hvad du ellers kunne forestille dig, at der kan opstå af praktiske problemer undervejs. Vær desuden opmærksom på, at i mange europæiske lande er det lovpligtigt at have en sikkerhedsvest liggende inde i bilen, så det er muligt at nå den fra forsædet.

4. Find det behagelige tøj frem

Det gælder om at gøre det så behageligt som muligt for dig selv, når du skal sidde i en bil flere timer i træk. Tag løst tøj på, som ikke begrænser din bevægelsesfrihed eller klæber til kroppen, hvis du får det varmt. Byt de højhælede støvler ud med et par flade sneakers, som dine fødder kan ånde i.

Måske er du fristet til helt at smide skoene, mens du kører. Når du sidder bag rattet, skal du imidlertid være opmærksom på, at i Tyskland er det et lovkrav, at man bærer fodtøj, som sidder ordentlig fast på foden. Det går altså ikke, at chaufføren kører med bare tæer, i strømpesokker, klip-klapper, træsko eller lignende løstsiddende fodtøj.

5. Planlæg underholdningen

En bilferie kan nemt få en uheldig start, hvis alle passagerer begynder at kede sig, inden man har krydset grænsen. Derfor kan det være en god strategi på forhånd at planlægge noget underholdning, som falder i alle passagerers smag. Det kan være musik, podcast eller lydbøger, som du fx kan downloade på forhånd. Eller det kunne være en leg, som hele familien vil have det sjovt med.

6. Lav en madpakke

Uden mad og drikke duer helten ikke. Man kan nemt komme i dårligt humør, når blodsukkeret falder eller tørsten melder sig. Sørg derfor for proviant, inden I ruller ud af indkørslen. Har du lavet en madpakke, skal du ikke spilde tid på unødvendigt mange stop undervejs, hvor der skal provianteres. Samtidig kan du spare en god sjat penge, for det er dyrt at handle på tankstationerne langs motorvejen. Det er fristende at fylde sig med sukker, når man kører langt i bil, men det sender blodsukkeret på en rutsjetur, som vil smitte af på humøret. Vælg hellere sunde snacks som gulerødder, æbler og nødder frem for vingummier og druesukker.

7. Planlæg pauser undervejs

I kommer selvfølgelig til at stoppe undervejs for at tanke bilen, men der er ikke meget feriestemning over en travl tankstation ved en støjende motorvej, så det er fristende bare at skynde sig videre. Men I har brug for at strække benene, få gang i blodomløbet igen og trække frisk luft ned i lungerne, så tag et kig på Google Maps og tjek, om I mon kommer forbi nogle spændende oplevelser undervejs, som I kunne se lidt nærmere på.

8. Planlæg en eventuel overnatning

Skal I langt sydpå som fx Italien eller Kroatien, er det måske nødvendigt med en overnatning undervejs på køreturen ned gennem Europa. Det er selvfølgelig nemt at stoppe ved et tilfældigt motel langs motorvejen, når trætheden melder sig. Men I kunne også planlægge overnatningen hjemmefra, så I har noget at glæde jer til allerede på den første dag i jeres kør-selv-ferie. Find et hyggeligt hotel lidt væk fra motorvejen, så I slipper for at blive vækket i løbet af natten af smækkende bildøre og trafikstøj. Samtidig undgår I at falde for fristelsen til at køre natten igennem, når I har reserveret værelser på et hotel. I stedet kan I se frem til en god nats søvn, så I er friske og veludhvilede, når I når frem til jeres feriemål.

Med lidt planlægning kan du være heldig at undgå den værste trafik på din kør-selv-ferie

9. Undgå kø

Man kan spilde virkelig meget tid på at holde i kø især i sommerferien, hvor trafikken er tæt på motorvejen, så risikoen for uheld er tilsvarende høj. Lørdagene er store rejsedag om sommeren, og det kan være lidt af en prøvelse for selv den mest tålmodige sjæl. Kør eventuelt om natten for at undgå den værste trafik eller overvej, om du kan køre en anden dag end lørdag. Kører du af sted på en hverdag, kan det være en god idé at undgå trafikale knudepunkter som fx Hamborg i de tidsrum, hvor de lokale kører til og fra arbejde. Slå trafikinfo til på din radio, gps eller Google Maps, så du kan blive orienteret om køer forude. Det kan være, at du kan køre væk fra motorvejen, inden køen starter, så du undgår at blive fanget i et trafikalt kaos.

Det skinner nok igennem, at nøgleordet til en god start på årets kør-selv-ferie er planlægning. Skal hele familien af sted på bilferie sammen, skal I tilbringe mange timer sammen på ganske lidt plads. Det kan nemt blive kedeligt og måske endda ubehageligt på en stegende varm sommerdag. Heldigvis kan du foregribe mange af udfordringerne ved at forberede jeres kør-selv-ferie, så alle er glade, når I når frem til jeres feriemål.