Hvor skal man tage på skiferie i Norge?

Trysil, Hafjell og Hemsedal er de sikre valg, hvis du vil på skiferie i Norge.Trysil har ry for at være Norges bedste skisportsted, mens du kan prøve kræfter med OL-pister i Hafjell. Hemsedal er kendt som de skandinaviske alper med udfordringer for hele familien.

Hvor skal man tage på skiferie i Norge?

Norge er det skandinaviske vinterparadis med snegaranti og majestætiske landskaber. Fine snefnug daler ned over pisterne, så du kan spænde skiene på fødderne allerede sidst i november, hvis du sætter kursen mod nogle af Norges populæreste skidestinationer.

Den norske vinter er præget af stabile minusgrader, mens Alperne lider under klimaforandringerne. Der falder mindre og mindre sne i Frankrig, Østrig, Schweiz og Italien, hvor vinteren er blevet mildere. Drager du sydpå, skal du derfor højt op i bjergene, før du kan være sikker på sne. 

Traditionelt har Alperne lokket mange danskere, når årets skiferie står for døren. Det er et af verdens største skisportsområder, men Norge er absolut en overvejelse værd – især hvis du er træt af lange køer til liften og overfyldte pister.

Uanset om du er til langrend eller alpint skiløb, kan du glæde dig til en skiferie i Norge lige efter dit hoved. De velpræparerede langrendsløjper snor sig gennem tyste skove og åbne vidder, mens de alpine pister udfordrer selv de mest erfarne skiløbere.

Trysil

Cirka 2½ times kørsel fra Oslo ligger Trysil, som er Norges største skisportssted. Du skal ikke lede længe efter et hotel eller en skihytte med ski-in/ski-out, for skianlægget er indrettet med 4 sammenhængende skiområder, hvor der er mere end 80 km pister i alle sværhedsgrader. Trysil er et mekka for både børn og voksne, begyndere og professionelle. Variationen er stor fra stejle sorte pister til naturskønne langrendsløjper. Samtidig er Trysil ekstremt børnevenlig med et stort udbud af aktiviteter for familiens yngste, som kan slå sig løs i børneområderne. De første pister åbner allerede i november, for beliggenheden i fjeldene tæt på grænsen mellem Norge og Sverige er lig med kolde, tørre vintre, som strækker sig helt ind i april.

Geilo

Flere år i træk har Geilo vundet titlen som Norges bedste skiområde. Kun 3½ times kørsel fra Norge ligger den familievenlige skidestination kilet ind mellem smukke nationalparker. Byen ligger i en dal, som du også kan nå med toget mellem Oslo og Bergen. På hver side rejser fjeldene sig mod himlen og lokker med både langrend og alpint skiløb. Du kan begive dig ud på lange ture over Hardangervidda på præparerede langrendsløjper, eller du kan mærke adrenalinen rulle i blodet i en af terrænparkerne for snowboardere. Geilo er den perfekte destination til en skiferie for hele familien, for der er også flere områder forbeholdt de små samt adskillige velrenommerede skiskoler.

Hafjell

Det vrimler med populære og familievenlige skidestinationer omkring Lillehammer, som var vært for vinter-OL i 1994. Flere af de alpine discipliner blev afholdt i Hafjell, hvor du kan vælge mellem 18 lifte og 50 kilometer pister, som breder sig over 864 højdemeter. Den længste nedfart er hele 7,5 kilometer lang. Det gør Hafjell til Norges 3. største skiområde. Du kan prøve kræfter med de olympiske slalombakker, udforske Øyerfjellet på langrendsski eller forsøge dig med tricks på snowboard i Main Park, som flere gange har haft besøg af X Games. Hafjell er også et eldorado for børn med hele tre børneområder. Sneen falder tidligt i Hafjell, så du kan tage hul på skisæsonen midt i november, hvor den første lift åbner. Liftkortet kan du også bruge i Kvitfjell, som ligger cirka 45 km nord for Hafjell. Hele herligheden åbenbarer sig for dig efter 2½ times kørsel fra Oslo mod nord.

Stolelift i Hafjell

Kvitfjell

Savner du udfordringer på ski, skal din skiferie gå til Kvitfjell. Stedet er verdenskendt for Olympiabakken, som med en hældning på op til 64% er den mest krævende skibakke i Norden. Hvert år kaster professionelle skiløbere sig ned ad den tekniske piste til World Cup i de hurtige discipliner styrtløb og Super-G. Til dagligt er pisten åben for alle. Kan mindre gøre det, er der også et godt udvalg af pister til let øvede og større børn. Er du legesyg, kan du forsøge dig på rails i den begyndervenlige terrænpark. Skal tempoet være mere adstadigt, byder Kvitfjell også på fine langrendsløjper, som er en del af et større netværk i det skovklædte terræn omkring Gudbrandsdalen.

Skeikampen

Skal du på din første skiferie, er Skeikampen et skønt område med pister i forskellige sværhedsgrader, som er jævnt fordelt mellem grøn, blå og rød. Der er også 3 sorte pister, så alle i familien kan blive udfordret. Ellers ligger Kvitfjell og Hafjell ganske tæt på, og det er muligt at købe et liftkort, som gælder i alle tre alpincentre samt i langrendsområdet Sjusjøen. Det giver masser af muligheder for at prøve nye pister hver dag. Samtidig er priserne på indkvartering billigere i Skeikampen end i populære skiområder som Trysil og Hafjell, så du kan få virkelig meget værdi for pengene her, hvis du pakker bilen til en kør-selv-skiferie i Norge. Fra Skeikamp kan du løbe langrend hele vejen til Kvitfjell og Gålå. Børnene bliver også tilgodeset med deres eget område på skibakken, hvor de kan øve sig i trygge omgivelser.

Hemsedal

Den høje beliggenhed har gjort Hemsedal kendt som de skandinaviske alper. Liften sætter dig af i 1450 meters højde på Totten, hvor du kan nyde den smukke udsigt over de sneklædte tinder, inden du glider ned ad den lange grønne løjpe. Skisæsonen starter så tidligt som midt i november og strækker sig helt til begyndelsen af maj på den familievenlige og snesikre destination, som er Norges næststørste skiområde. Her kan hele familien blive udfordret uanset niveau. De mange grønne løjper er begyndervenlige, der er fine faciliteter til børn, og snowboardere kan få luft under vingerne i en veludstyret park. Professionelle skiløbere flokkes også i Hemsedal, hvor sneen gemmer på nogle af de bedste off-piste forhold i Norge. Det gør Hemsedal til det perfekte rejsemål for en kør-selv-skiferie, da stedet ligger 3 timers kørsel fra Oslo.

Der er gode off-piste forhold på stejle bakker i Hemsedal.

Norefjell

Norefjells sydlige beliggenhed frister mange danskere. Der er kun 112 kilometer fra færgelejet i Oslo til vinterfjeldet, hvor 30 alpine pister og 200 kilometer langrendsløjper venter på dig. Fra fjeldtop til bakkebund er der hele 1010 højdemeter, som er den største højdeforskel på de norske pister. Den længste piste er 6½ kilometer lang. Under ideelle forhold åbner de første pister i november til en forlænget weekend på ski, mens den ugelange snesikre skiferie må vente til december. 30 pister giver udfordringer til både begyndere og øvede, mens vovehalse kan muntre sig i to terrænparker eller køre offpiste. Livsnydere kan indkvartere sig på et prisbelønnet spahotel, som er et godt bud på et lækkert nytårsophold med vintereventyr, velvære, ski og god mad.

Skarslia

Mellem prisvindende Geilo og populære Hemsedal ligger Skarslia som en lidt overset perle, der er et fantastisk sted for alle, som er nye på ski. Det kommer dig til gode, hvis din vinterferie skal foregå i et snedækket landskab, for køen til liftene i Skarslia er forholdsvis kort selv i skoleferien. Samtidig er den hyggelige familiefavorit et billigere alternativ til de store skicentre i nabolaget. Faktisk kan Skarslia prale af at være vært for Norges største kælkeanlæg med to lange kælkebakker på henholdsvis 1600 og 1300 meter. Det er et godt og sjovt alternativ for dem, som ikke har hang til ski. Har du spændt skiene på fødderne, kan to lifte hjælpe dig op i højderne til 4 alpine pister i forskellige sværhedsgrader. I de tyste fjelde venter også store naturoplevelser, hvis du begiver dig ud på langrend eller ski touring.

Rondane

Et af Norges bedste områder til langrend finder du ved Rondane Nationalpark, hvor du kan bo i Høvringen, Venabu eller Mysuseter. Det er Norges ældste nationalpark. Hele 10 fjeldtoppe rejser sig mere end 2000 meter over havets overflade i et terræn, som er karakteriseret ved bløde former og langstrakte vidder. Naturoplevelserne er i højsædet, og et veludviklet netværk af afmærkede løjper fører dig ud i det skovklædte landskab. Rondane ligger relativt langt mod øst i Norge, så vejret er stabilt med gode sneforhold og mange solskinsdage. Du kan indkvartere dig i en hyggelig fjeldstue med buldrende ild i pejsen, en fantastisk udsigt og løjper lige uden for døren.

Jotunheimen

Storslåede naturoplevelser venter dig i Jotunheimen, hvis du forbinder skiferie med langrend. Det er Norges største fjeldområde, som ifølge de gamle sagn var jætternes hjem. Blandt gletsjerne rager Norges højeste fjeld Galdhøpiggen 2469 meter op mod himlen. Her er fantastiske muligheder for at drage ud på langrend eller ski touring alt efter dit temperament. Du kan køre selv og bo i skihytte sammen med venner eller familie. Mangler du selskab på din skiferie til Norge, kan du tage med på en bustur med guide, socialt fællesskab og unikke oplevelser i vinterlandskabet som fx isfiskeri, bygning af snehuler og ture på snesko – foruden selvfølgelig masser af kilometer på ski, hvor der bliver taget godt hånd om både begyndere og erfarne skiløbere.