22 storbyer i Europa som er en romantisk weekendtur værdig

Lad romantikken blomstre på en weekendtur til en af Europas mange spændende storbyer, hvor I kan få nogle gode dage sammen fri for dagligdagens stress og bekymringer. Forkæl jer selv med et lækkert ophold, dejlig mad og gode oplevelser. Der er mange muligheder i byerne her på listen uanset, om I er til kultur, historie, gastronomi, shopping eller måske lidt af det hele.

21 storbyer i Europa som er en romantisk weekendtur værdig

Det vrimler med skønne storbyer i Europa, hvor du kan fejre kærligheden med en romantisk weekendtur sammen med din kæreste. Skal I rigtig ned i gear, slappe af og nyde hinanden, kunne det endda være en overvejelse værd at snuppe en forlænget weekend eller romantisk miniferie i en af disse storbyer. Det giver jer mere tid til at opleve byen og lade den romantiske stemning sænke sig over jer.

Storbyer som Rom og Paris er oplagte kandidater til en romantisk weekendtur. Særligt i Paris er der adskillige attraktioner, som symboliserer kærlighed. Rom er den perfekte kulisse til romantiske oplevelser mellem historisk arkitektur, charmerende stræder og fantastiske udsigter.

Mange andre storbyer i Europa er knapt så kendte som romantiske destinationer, men ikke desto mindre byder de også på en hyggelig stemning, hvor kærligheden kan blomstre. Måske er det lige præcis muligheden for at udforske en for jer helt ukendt by, der skal til for at give jer nye oplevelser sammen, som kan skabe samhørighed og forny energien i jeres forhold.

Her har jeg sammensat en liste med 22 storbyer i Europa, som er gode rejsemål til en romantisk weekendtur eller miniferie. Gå på opdagelse og bliv lidt klogere på Rom, Venedig, Firenze, Paris, Nice, Lissabon, Porto, Sevilla, Wien, Salzburg, Berlin, Bremen, London, Amsterdam, Brugge, Budapest, Dubrovnik, Prag, Gdansk, Reykjavik, Tromsø og ja – København!

Der er så mange fine byer i Europa med charme, historie og mulighed for at skabe en romantisk stemning, at det faktisk har været lidt af en kunst at begrænse listen. Jeg opdager konstant en ny by, der kunne være den perfekte ramme for en romantisk weekend.

1. Rom

Rom er en oplagt storby til en romantisk weekendtur
Vatikanstaten ligger midt i romantiske Rom

Rom vil bringe enhver romantisk skeptiker til skamme. Mærk historiens vingesus blandt ikoniske seværdigheder som Colosseum, Peterskirken, Den Spanske Trappe, Det Sixtinske Kapel, Pantheon og Palatinerhøjen. Gå en tur hånd i hånd gennem de smalle gader i den gamle by eller i parken Villa Borghese. Slå jer ned på en af de mange små charmerende caféer ved et af byens utallige torve og nyd en kop kaffe, mens I betragter livet omkring jer og mærker solens stråler løsne alle spændinger. Find en hyggelig restaurant og smag på autentisk italiensk mad som lækre pastaretter, risotto og tiramisu. Selvfølgelig med en god italiensk rødvin i glasset.

2. Venedig

Venedig er et godt bud på en romantisk weekendtur i Italien
Venedig er en af de mest romantiske byer i Italien

“O sole mio” gjalder mellem murene, mens gondolen glider gennem Venedigs kanaler. Lyder det ikke romantisk? Venedig er som ingen anden med de berømte kanaler, som omfavner og gennemskærer de 118 øer, som tilsammen udgør en af Italiens mest romantiske byer. Sejl under Sukkenes Bro ved solnedgang og kys hinanden. Det sikrer jer evig lykke og kærlighed.

Lad jer fortrylle af stemningen i de små skæve gader og gyder og bliv overvældet af imponerende historiske bygningsværker som Dogepaladset, Markuskirken og de mange andre smukke kirker i Venedig. Find en hyggelig restaurant langs kanalerne og nyd en af de lokale specialiteter som bigoli, tramezzini eller cichetti. Tag på bar og drik aperol spritz i sommervarmen, mens I hviler fødderne og kigger hinanden dybt i øjnene.

3. Firenze

Firenze er en charmerende italiensk by helt perfekt til en romantisk weekend
Firenze er en charmerende italiensk by helt perfekt til en romantisk weekend

Italiens gamle hovedstad er en pragtfuld renæssanceby proppet med storslået arkitektur, imponerende samlinger af kunst både på museer og i byrummet, hyggelige spisesteder og et væld af shoppingmuligheder. Her kan I tilbringe kvalitetstid sammen, mens I spadserer rundt hånd i hånd.

Oplev byens historiske centrum, hvor domkirkens imponerende kuppel hæver sig højt over Firenze. Besøg de mange parfumerier i Firenze og find en ny duft, som vil minde jer om jeres romantiske dage i Firenze. Gå på opdagelse i byens mange små charmerende butikker i handelsgaderne omkring Piazza della Repubblica. Læg vejen forbi Ponte Vecchio, den gamle berømte bro i Firenze, hvor guldsmedene ligger side om side. Nyd den lækreste italienske is med udsigt til Palazzo Vecchio og kopien af Michelangelos berømte skulptur af David. Bagefter kan I gå en tur op i paladsets tårn, hvor udsigten over Firenze er intet mindre end fantastisk.

4. Paris

Paris er kærlighedens by over dem alle
Lad romantikken blomstre i Paris

Paris er kærlighedsbyen over dem alle og en populær destination til en romantisk miniferie eller forlænget weekend. Det er storbyen, som har dannet kulisse for mange romantiske film som Moulin Rouge! og Midnight in Paris.

Tag en selfie på Pont des Arts, som er den berømte kærlighedsbro i Paris, hvor forelskede par førhen låste deres kærlighed fast med en hængelås. Broen kunne ikke bære vægten fra de mange hængelåse, så i dag er hængelåsene væk, men det er stadig en romantisk oplevelse at mødes på den fine træbro over Seinen, som er flankeret af grønne træer og smukke historiske bygninger.

Kærlighedsmuren i Montmartre fejrer også kærligheden mellem mennesker. Det er et permanent kunstværk, som er blevet et populært og romantisk sted at fri til den eneste ene. Her står “Jeg elsker dig” skrevet på 250 forskellige sprog.

Tæt på kærlighedsmuren ligger den katolske kirke Sacré Coeur, som har en af verdens største kirkeklokker. Kirken beder for de faldne og fred i verden. Det er en smuk gestus, som gør den utroligt smukke kirke til et virkelig romantisk sted at besøge.

I skal naturligvis også se nogle af Paris’ mange andre populære attraktioner. I kan gå på Louvre og beundre Mona Lisas smil. I kan besøge Notre Dame, hvor Napoleon og Josephine blev kronet som kejser og kejserinde i 1804. I kan besøge Musée d’Orsay, hvor væggene blandt andet er prydet af romantiske motiver malet af Claude Monet. I kan lægge vejen forbi Palais Garnier, et af de mest kendte operahuse i hele verden, hvor storslåede operaer om længsel, håb og kærlighed bliver opført. I kan sejle en romantisk tur på Seinen og opleve mange af Paris’ berømte seværdigheder fra floden. I kan lytte til veloplagte gademusikanter på broen til Ile Saint Louis, som er en charmerende bydel, hvor tempoet bliver skruet lidt ned. Her kan I hvile fødderne, mens I nyder en god fransk vin til en lækker ost på en lille hyggelige bistro med levende lys på bordet.

5. Nice

Nice er perfekt til en romantisk miniferie med strand, kultur, shopping og mad
Nice er perfekt til en romantisk miniferie med strand, kultur, shopping og mad

En romantisk ferie dedikeret til kærligheden mellem jer kunne også gå til Nice i Sydfrankrig. Den gamle bydel i Nice er en charmerende labyrint af snævre gader, hvor det vrimler med små butikker og hyggelige spisesteder, som serverer autentisk fransk mad.

Læg også vejen forbi det farverige blomstermarked Cours Saleya, som bugner med smukke buketter. Sæt jer på kanten af springvandet med den enorme statue af den græske gud Apollo, som I finder på det store historiske torv Place Masséna, som ligger mellem den gamle og nye bydel i Nice. Herfra er der ikke langt til stranden, hvis I vil dyppe tæerne i Middelhavet eller gå en tur på Promenade des Anglais ud til det berømte luksushotel Le Negresco.

6. Lissabon

Lissabon er perfekt til en romantisk valentinsferie
Lissabon er perfekt til en romantisk valentinsferie

Et nyt hit på listen over storbyferier er Lissabon, som er Portugals hovedstad. Tag med sporvogn 28 på en rundtur gennem hjertet af Lissabon og oplev historiske bygninger, smukke kirker, smalle gyder og fantastiske udsigter. Eller hop på en båd der cruiser stille og roligt gennem Lissabon på Tagus-floden, mens solen går ned.

Har I en sød tand, må I ikke gå glip af de cremede kager pastel de nata, som Lissabon er berømt for. I kan også få en udsøgt gourmet-oplevelse på det populære madmarked Mercado da Ribeira, som byder på en blanding af traditionelle stande og byens bedste restauranter med lækre delikatesser.

7. Porto

Tag på romantisk ferie i Porto i Portugal
Porto er en overset perle, som oser af romantik

Det summer af romantik i de smalle gader i Porto, som UNESCO har inkluderet på listen over verdensarv. Byens historie kan dateres helt tilbage til 800 f. Kr. I tidens løb er der bygget mange flotte kirker. Blandt de mest imponerende er Portos katedral og det tilstødende kloster, som ligger højt hævet over byen, så udsigten er fantastisk. Lige ved siden af ligger Santa Clara-kirken. Ude fra ser kirken ikke ud af meget, men når I træder ind ad døren, vil de mest overdådige træudskæringer i overdådig barokstil åbenbare sig for jer. Det er et af de smukkeste eksempler i Portugal på kunst fra baroktiden.

Lad turen gå videre ad de smalle brostensbelagte gader, som snor sig forbi flere gamle ikoniske bygninger og leder jer ned til Douro-floden, hvor små indbydende spisesteder lokker med lokale specialiteter. Får I lyst til at udforske byen på den modsatte side af floden, kan I tage med svævebanen, som byder på en fantastisk udsigt over byens røde tage. I kan besøge det gamle kloster Serra do Pilar, som er kendt og værdsat for sin runde kirke og buegang. Eller I kan få en rundvisning og smage portvin hos en af Portos anerkendte producenter af portvin.

8. Sevilla

Sevilla er ideel til en romantisk ferie
Sevilla er ideel til en romantisk ferie

Forførende Sevilla er flamencoens by. Det er en dans, som symboliserer livets store følelser. Legenden om kvindebedåreren Don Juan så også dagens lys i Sevilla. Byen har også inspireret til store operaer som fx Carmen, der er et intenst kærlighedsdrama.

Det vrimler med kulturelle oplevelser i Sevilla. Byens arkitektoniske historie er i høj grad præget af den arabiske tilstedeværelse fra 700- tallet og helt frem til sidst i 1400-tallet. Her ligger verdens 3. største kirke, som oprindeligt var en moské. En kort spadseretur derfra ligger kongeslottet Reales Alcazares, som gemmer på en magisk verden med den ene smukke gårdhave efter den anden. Bag paladset ligger haverne med et væld af små gårde, springvand og eksotiske planter. I må heller ikke gå glip af Plaza de Espana, som er et arkitektonisk vidunder af den anden verden.

Trænger I til ro og afslapning, kan et besøg i en arabisk hammam være balsam for sjælen. Eller I kan nyde lidt tapas og et godt glas vin, mens I fordøjer dagens mange oplevelser.

9. Wien

Kør en romantisk tur i hestevogn gennem Wien
Kør en romantisk tur i hestevogn gennem Wien

Der findes næppe en mere romantisk storby i Europa end Wien, hvis I interesserer jer for klassisk musik. Store komponister som Mozart, Beethoven og Haydn havde hjemme i Wien. I kan gå i deres fodspor og besøge deres hjem, hvor flere af verdens største klassiske værker blev komponeret. Som prikken over i’et kan I tage til koncert i det traditionsrige koncerthus Wiener Musikverein. Et rigtig romantisk nytårsophold i Wien kunne inkludere billetter til nytårskoncerten med Wiener Philharmonikerne.

Har I været på rundtur i Wien for at se alle de berømte seværdigheder som fx Schönbrunn Slot, Belvedere, Karlskirche, Hofburg og rådhuset, trænger I sikkert til at hvile fødderne. I kan slå jer ned i en af de mange velplejede parker, som omkranser Wiens centrum, inden turen går videre til Den Spanske Rideskole, som er verdensberømt for sine hvide lipizzaner-heste og enestående ridekunst.

10. Salzburg

Romantiske Salzburg er Mozarts fødeby
Romantiske Salzburg er Mozarts fødeby

Musik, historie og arkitektur er trækplastrene i den velbevarede barokby Salzburg, som er på UNESCO’s liste over verdensarv. Den østrigske by bliver også kaldt for nordens Rom blandt andet takket være adskillige imponerende bygningsværker, som blev opført af italienske arkitekter i starten af 1600-tallet. Salzburg har en lang historie som bispesæde og selvstændigt fyrstedømme bag sig, hvilket afspejler sig i de utallige kirker, som ligger næsten side om side i byens centrum. Når I går en tur hånd i hånd gennem de middelalderlige gader og stræder i det historiske centrum Altstadt, må I endelig huske at se op. Oppe på husenes facader hænger de fineste skilte med snirkler og krummelurer.

Salzburgs mest berømte bysbarn er Mozart. I vil slet ikke være i tvivl om, at Mozart blev født i Salzburg, når I går på oplevelse i byen. I kan blandt andet besøge Mozarts fødehjem, tage på en guidet tur i Mozarts fodspor eller sætte tænderne i en lækkerbisken af en mozartkugle. Om sommeren kan I tage på Mozart-festival med masser af koncerter, operaer og teater.

Det romantiske lystslot Mirabell er en yndet lokation til bryllupper. Når parkens blomster står i fuld flor, er her smukt som et postkort. Er et bryllup ikke aktuelt for jer, kan I i stedet fejre jeres følelser for hinanden på Markartsteg-broen, hvor forelskede par låser deres kærlighed fast med en hængelås. Fra de øverste trapper i haven omkring lystslottet Mirabell kan I se over mod Hohensalzburg, som er byens vartegn og en af Europas største fæstninger fra middelalderen. Fæstningen ligger på en bakketop med en fantastisk udsigt over kupler, tårne og tage i Salzburg.

11. Berlin

Berlin er en populær storby til en romantisk miniferie
Berlin er en populær storby til en romantisk miniferie

Berlin behøver næppe den store præsentation. Tysklands hovedstad er en favorit blandt danskere, som trænger til en storbyferie. Rejsetiden er kort, og der er virkelig meget at opleve i Berlin, så det er en oplagt destination til en romantisk weekendtur. Her er romantiske restauranter, historiske bygninger, fascinerende udsigter, små hemmelige hjørner i grønne parker, lækre hoteller og et væld af oplevelser, som kan bringe jer tættere sammen.

Det er svært at komme uden om Berlins rolle i moderne europæisk historie, og det gennemsyrer byen, som har gennemgået lidt af en forvandling siden murens fald. Det vrimler med mindesmærker og museer, som på fineste vis formidler forskellige aspekter af den tyske historie. 

De færreste ved dog, at Berlin også excellerer i kunst i det offentlige rum. I kan spadsere en tur ved det 1,3 km lange galleri på resterne af Berlinmuren, som stadig står for at minde os alle om de omvæltninger, som fulgte i kølvandet på tiden før, under og efter jerntæppets opførelse og fald. Galleriet strækker sig langs Spree-floden fra den smukke Oberbaumbrücke ind mod Berlins bymidte. 

Der er mange andre muligheder for en romantisk spadseretur, picnic eller oplevelse. Besøg fx Lustgarten efter solnedgang, flet fingre på en hyggelig kanalrundfart, nip til et godt glas vin i rosenhaven i Tiergarten, besøg det majestætiske Charlottenburg Slot, nyd udsigten over Berlin fra det 101 meter høje Kollhoff-tårn på Potsdamer Platz eller overrask dit hjertes udkårne med en svævetur i luftballon hen over Berlin.

12. Bremen

Bremen er lidt overset, men den nordtyske by er fuld af charme og romantik
Bremen er lidt overset, men den nordtyske by er fuld af charme og romantik

Kun 280 km fra den dansk-tyske grænse i Jylland ligger Bremen, som desværre er ret overset af danskerne. På den positive side kan I opleve en virkelig flot by fri for store horder af turister. Der bor lidt over en halv million mennesker i Bremen, som er en overskuelig storby med et kompakt centrum. Bor I på hotel centralt i byen, vil I befinde jer i gåafstand fra alt det bedste, som Bremen kan byde på. Bymidtens atmosfære er gennemsyre af hygge, historie og kultur.

Bremer Marktplatz er byens historiske torv, hvor flere af de største seværdigheder ligger side om side. Det rigt udsmykkede rådhus blev opført i 1405, og der er næsten dagligt guidede rundvisninger, så I også kan beundre den storslåede bygning indefra. Lige udenfor står statuen af grev Roland, som symboliserer frihed og hansestadens særlige rettigheder til at drive handel. Både rådhuset og Roland er UNESCO verdensarv. Roland kigger over mod Bremens flotte katedral St. Petri Dom med de to tvillingetårne, som knejser højt over Bremen. Tager I turen op ad de 265 trin, får I en fantastisk udsigt over Bremen. 

Byens historiske kerne er omkranset af et grønt anlæg med voldgrav, hvor I kan gå en tur hånd i hånd i fredelige omgivelser. Herfra kan I fortsætte til det gamle kvarter Schnoor med smalle brostensbelagte gader og bindingsværkshuse, som kan datere deres historie helt tilbage til 1400- og 1500-tallet. Her kan I gå på opdagelse i fine små butikker eller slå jer ned med en varm kop kaffe.

13. London

London har det hele til en romantisk ferie
London har det hele til en romantisk ferie

London lokker hvert år mange danskere til sig. Vesteuropas største by er en international smeltedigel, som altid kan byde på nye oplevelser og overraskelser for nysgerrige sjæle i alle aldre. Der er masser af muligheder for at fejre kærligheden blandt nogle af byens historiske bygninger, som har dannet ramme om et utal af kærlighedsintriger i royale og magtfulde kredse lige fra indespærrede hustruer på Tower of London til brylluppet mellem Diana og Charles i St. Paul’s Cathedral. 

Gå en tur i trendy Notting Hill, hvor kærlighedshistorien af samme navn blev filmet eller besøg Portobello Market lige i nærheden og gå på opdagelse blandt antikviteter og nips. Sejl en tur på Themsen og hop eventuelt af båden i Greenwich og kig på stjerner i observatoriet. Vil I have den bedste udsigt over London, skal I en tur op i London Eye eller hvorfor ikke besøge The Shard, som med sine 95 etager rager godt op i byens imponerende skyline. Skal det være rigtig romantisk, kan I nyde en drink i baren, mens I udpeger alle de bygninger, som I kan genkende. London er musicalens by, så en romantisk weekendtur skal næsten inkludere en tur i teatret, hvor I kan se en romance som Phantom of the Opera, Pretty Woman eller Grease.

14. Amsterdam

I Amsterdam venter mange romantiske øjeblikke
I Amsterdam venter mange romantiske øjeblikke

Amsterdam er nok en af de hyggeligste hovedstæder i Europa. Den hollandske metropol er kendt for sine maleriske kanaler, blomstrende cykelkultur, autentiske brune caféer, legendariske coffee shops og det berømte Red Light District. Byens unikke atmosfære er som skabt til et romantisk weekendophold, hvor I kan gå hånd i hånd langs de smukke kanaler på Prinsengracht, Herengracht og Keizersgracht, mens I suger stemningen til jer blandt de historiske bygninger og buede broer, som spejler sig i vandet.

Læg vejen forbi det verdensberømte Rijksmuseum med malerier af Rembrandt og Vermeer. Oplev Van Goghs lidenskab og farverige kunst på Van Gogh-museet. Slap af i den frodige grønne oase Vondelpark, hvor elskende har holdt stævnemøder gennem årtier. Eller udforsk Hortus Botanicus, som er en af verdens ældste botaniske haver med et væld af eksotiske planter og blomster. Det er en perfekt kulisse til romantiske øjeblikke.

Tilfør jeres kærestetur et sus i maven hos  A’DAM Lookout, som er et imponerende udsigtspunkt med panoramaudsigt over Amsterdam. Her hænger Europas højeste gynge ud over kanten af bygningen. I kan tage en tur på gyngen sammen og mærke adrenalinen boble i kroppen, mens I svinger jer ud i luften. Det er en helt særlig oplevelse, som nok skal skabe et uforglemmeligt minde og bringe jer endnu tættere sammen.

Nede på jorden igen kan I få pulsen ned med en afslappende sejltur på byens finmaskede net af kanaler. Lad jer forføre af byens charme, mens I glider forbi de mange husbåde, som er en populær boform i Amsterdam. Aftenen kan I slutte på en af byens mange jazzklubber som fx den prominente Bimhuis, hvor melodiske improvisationer i en intim atmosfære skaber magiske øjeblikke.

15. Brugge

Brugge er en overset men vanvittigt romantisk by
Brugge i Belgien er en overset men vanvittigt romantisk by

Byens middelalderlige arkitektur og mange idylliske kanaler gør Brugge til det perfekte rejsemål for en romantisk weekendtur, hvis I har hang til at udforske nye destinationer sammen. Den historiske bymidte i den flamske by er et velbevaret minde om middelalderen, som har givet Brugge en plads på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. 

Hele herligheden opleves bedst enten til fods eller om bord på en af de mange turbåde, som sejler gennem kanalerne. Skal der skrues maksimalt op for den romantiske stemning, kan I stige om bord i en hestetrukken karet på torvet foran det ikoniske Belfort klokketårn og lade kusken føre jer rundt i Belgiens velbesøgte middelalderby.

Bagefter kan I gå hånd i hånd gennem nogle af de mindre befærdede gader, mens I skaber uforglemmelige minder sammen. Et af de helt særlige romantiske steder i Brugge er Minnewater Park. Blandt de lokale hedder det sig, at et par vil elske hinanden til deres dages ende, hvis de sammen går hen over broen Minnewaterbrug. Udsigten er i hvert fald smuk i den fredfyldte park, hvor I kan slå jer ned på en bænk og nyde stilheden.

Trænger I til at slukke tørsten, bør I smage på det belgiske øl – måske sammen med en portion moules frites – muslinger og pommes frites – som er landets nationalret. Til den søde tand vanker der forrygende chokolade, som Belgien også er verdenskendt for. Den ene chokoladebutik efter den anden vil åbenbare sig for jer, når I går gennem Brugges gader. Depla Chocolatier er et absolut must, og her kan I også nyde en kop varm chokolade sammen med en vaffel.

16. Budapest

Budapest er en romantisk kurby og hovedstad i Ungarn
Budapest er en romantisk kurby og hovedstad i Ungarn

De seneste år er smukke Budapest kommet på landkortet som en fantastisk destination for en romantisk storbyferie. På den ene side oser Budapest af historie og kultur. De gamle gader, brostensbelagte stræder og imponerende arkitektur skaber en tidløs fornemmelse af fortryllelse. De kongelige paladser, slotte og historiske monumenter vidner om byens rigdomme og en æra, der engang var. Blandt disse står Buda-slottet og Fiskerbastionen som levende symboler på byens historiske arv. 

På den anden side er Budapest også en moderne og livlig by. Gaderne summer af liv fra de mange butikker, caféer og ikke mindst velrenommerede restauranter, hvor I kan få en kulinarisk smagsoplevelse uden at lænse bankkontoen til ukendelighed. Kig også forbi en af de såkaldte ruinbarer, som er urbane natklubber i forladte bygninger.

Forkæl jer selv med en afslappende stund i Széchenyi Thermal Bath, hvor mineralsk vand fra varme kilder fylder de store pools. Det populære kurbad har hjemme i en spektakulær bygning med et væld af balustrader og andre fine detaljer, som tilføjer et strejf af magi til stemningen. Top oplevelsen med en tur i sauna eller en god massage, inden I begiver jer videre ud i den pulserende storby. Alternativt kan I slå jer ned i den store park ved kurbadet, hvor der er gode muligheder for at få en kop kaffe – eller hvad med en tur i luftballon, som byder på en fantastisk udsigt over Ungarns hovedstad, der er kendt som Østeuropas svar på Paris.

17. Dubrovnik

Dubrovnik er en romantisk badeby i Kroatien
Dubrovnik er en romantisk badeby i Kroatien

I den sydligste spids af Kroatien ligger fascinerende Dubrovnik, som du kan nå med fly i løbet af 4 timer. Med en billedskøn beliggenhed ved Adriaterhavet og temperaturer på omkring 16-20 grader i oktober er Dubrovnik en oplagt kandidat til en romantisk efterårsferie for jer, som lokkes af historiske omgivelser, krystalklart vand og grønne bjergsider. Samtidig er sommerens strøm af turister i Dubrovnik stilnet af i takt med, at temperaturen daler, så I kan trække vejret mere frit.

Adriaterhavets perle er kendt både som UNESCO verdenskulturarv og som kulissen for optagelserne til den fiktive by King’s Landing i hitserien Game of Thrones. I kan gå en tur rundt om den gamle bydel på den solide ringmur, som blev bygget for flere hundrede år siden som beskyttelse mod angreb og invasioner. Inde bag muren gemmer sig smalle brostensbelagte gader, som fører jer rundt mellem historiske bygninger, torve, kirker, klostre og palæer. Midt gennem det historiske centrum går promenaden Stradun med en smuk belægning af blankslidte kalksten og et mylder af spisesteder.

Uden for muren vipper bådene blidt i vandet. Den gamle bydel er flankeret af to små havne, som er skåret ind mellem klipperne. Vil I spadsere en tur på molen mellem store sejlskibe, skal I begive jer ud til den moderne marina i Port Gruž et par km fra bymidten. Her er også mulighed for at stævne ud på en turbåd, som tager jer med langs kysten forbi strande, klippeøer, olivenlunde og vinmarker.

Vil I hellere opleve Dubrovnik fra luften, svæver kabelbanen op mod bjerget Srd, hvorfra der er en spektakulær udsigt over byen, havet og den kroatiske skærgård. Nyd den mens I stiller sulten på en restaurant på bjerget, eller tag jeres egen frokost med og find et ugenert sted at slå jer ned. 

18. Prag

Prags romantiske broerog gotiske spir er den perfekte ramme for en romantisk weekendtur
Prags romantiske broer og gotiske spir er den perfekte ramme for en romantisk weekendtur

Den gamle bydel i Prag er som direkte taget ud af en eventyrfilm med sine brostensbelagte stræder, romantiske arkitektur og charmerende broer. Tjekkiets hovedstad Prag er kendt som både “den gyldne by” og “byen med 100 spir”, for bybilledet er præget af et væld af historiske kirker og katedraler. Mest berømt er den gotiske Sankt Vitus-katedral, hvis tårn rager op midt inde i Prags Slot, som troner på en bakketop i den historiske bydel. Slotsområdet er nærmest en by i sig selv, hvor I hånd i hånd kan gå på opdagelse i kongelige gemakker, maleriske gader og grønne parker eller nyde udsigten over Prag.

Senere kan I gå en afslappet tur over den 650 år gamle Karlsbro, som strækker sig over floden Moldau. Den imponerende middelalderbro er rigt udsmykket med statuer og en stor attraktion i Prag. Læg også vejen forbi Det Gamle Rådhus, som er berømt for sit astronomiske ur. Når klokken slår hel, dukker de 12 apostle frem bag to små luger og opfører et lille show, som lokker hobevis af tilskuere til.

Vil I fejre jeres kærlighed i lidt mere rolige omgivelser, er Shooter’s Island en vidunderlig grøn plet ude i floden lige syd for Karlsbroen. Her kan I hvile fødderne, drikke en kop kaffe og måske få et glimt af en bæver. Bagefter kan I hoppe om bord på en båd, som dovent cruiser gennem Moldaus vand forbi et væld af historiske bygninger.

Det ultimative bud på en romantisk weekend i Prag er et spaophold. Tjekkiet har en lang tradition for kurophold i kendte kurbyer som naturskønne Karlsbad og Marienbad, men Prag kan også være med, hvis I trænger til at koble af med wellness og massage. 5-stjernede hoteller lokker med luksus, som er til at betale, mens I sætter hverdagen på pause. Skal det være rigtig spektakulært, kan I prøve et ølbad, som efter sigende renser hudens porer, øger cirkulationen i lungerne og revitaliserer nervesystemet. Under alle omstændigheder er Prag synonym med godt øl, så I skal selvfølgelig også smage en tjekkisk pilsner serveret på et historisk værtshus med en intim stemning.

19. Gdansk

Romantiske Gdansk er Polens smukkeste by
Romantiske Gdansk er Polens smukkeste by

Tiden flyver af sted i Gdansk, som uden sammenligning er Polens smukkeste by. Flere og flere får øjnene op for de charmerende gader og historiske bygninger i havnebyen, hvor du kan opleve alt det bedste, som Polen har at byde på. Det meste af byen blev ødelagt af bombardementer under 2. verdenskrig, men er siden blevet genopbygget. Gdansk er en lille storby med omkring en halv million indbyggere, så byens centrum er overskueligt og opleves bedst til fods.

Start jeres romantiske ferie i den gamle bydel, hvor idylliske brostensbelagte gader flankeret af farverige byhuse leder jer ned til floden Wisla med et væld af gode spisesteder, luksuriøse hoteller, interessante museer og det store pariserhjul Amber Sky. Stjæl jer til et romantisk kys i toppen af pariserhjulet, mens I nyder den fantastiske udsigt over Gdansk. Nede på landjorden igen kan I gå ombord på en af de mange guidede ture og nyde synet af havnefronten fra vandsiden, mens I får et indblik i flodens betydning for udviklingen af Gdansk som en velstående hansestad. Slå jer ned i en af de mange byparker og smag på nogle af de polske specialiteter, som bliver solgt fra små vogne, og betragt livet omkring jer, mens I fletter fingre.

20. Reykjavik

Nordlys eller lange lyse sommernætter er den perfekte baggrund til en romantisk ferie i Reykjavik
Nordlys eller lange lyse sommernætter er den perfekte baggrund til en romantisk ferie i Reykjavik

Sænk kroppen ned i naturens eget vildmarksbad og mærk det varme vand smyge sig om jer i de lange sommernætter med det blødeste lys. Lyder det som en romantisk oplevelse, der vil være noget helt særligt for jer? Så lad den romantiske weekendtur gå til Reykjavik.

De varme kilder kan nydes året rundt mange steder på Island, men mest kendt af alle er Den Blå Lagune, som nærmest er at betegne som et spa-resort med restauranter, barer, hoteller, massage og skønhedsbehandlinger. For nogle er Den Blå Lagune en turistfælde. Søger I en mere autentisk oplevelse, er der fine alternativer i omegnen af Reykjavik som fx Reykjadalur, der dog kræver, at I snører vandrestøvlerne.

Seltjarnarnes lige vest for Reykjavik er et populært sted at beundre solnedgange. Tag en flaske bobler med og slap af i solens sidste stråler, mens I betror hinanden jeres drømme og håb for fremtiden.

Farverige huse lyser op i Reykjavik. Fra klokketårnet i Hallgrimskirkja, som er Islands største kirke, kan I nyde udsigten over byens tage med havet som baggrundstæppe. Perlan Museum er et futuristisk museum med interaktive udstillinger om Islands natur. Andre museer rundt om i Reykjavik fortæller om vulkaner, hvaler, søfart og Islands dramatiske historie. Få kilometer uden for Reykjavik venter unik natur, men vil I hellere blive i byen, er der talrige muligheder for gastronomiske og kulturelle oplevelser.

21. Tromsø

Vinterhygge i Tromsø kan også være ret romantisk
Vinterhygge i Tromsø kan også være ret romantisk

Tromsø er endnu et alternativt bud på en spændende destination til en romantisk weekend eller miniferie for jer, som elsker flotte naturoplevelser. Tag derop i vintermånederne og fald i svime over naturens eget festfyrværkeri i form af nordlys, som indhyller himlen i grønne og måske endda blå, røde og violette farver. Nyd samtidig stilheden og den samhørighed, som sådan en oplevelse uundgåeligt vil skabe mellem jer. Den smukkeste oplevelse vil I få, hvis I tager lidt uden for byen, så I undgår lysforurening.

Der er mange muligheder i Tromsø for at lave noget ud over det sædvanlige sammen. I kan tage på en tur med hundeslæde, se rensdyr, møde samere, opleve hvaler, fiske på isen, stå på ski eller, køre snescooter.

Stik mod hvad man skulle tro sker der også en masse i Tromsøs kulturliv. Ishavskatedralen, hvis design tydeligvis er inspireret af den arktiske natur, hæver sig over byen og inviterer jer ind til midnatskoncerter. Polaria er det arktiske oplevelsescenter, hvor I kan komme tæt på sæler. Polarmuseet indvier jer i Nordnorges historie. Her i Norges 3. største by ligger verdens nordligste universitet, og det skaber liv i byen. Det summer af aktivitet i byens gader, så det vrimler med hyggelige barer og spisesteder, hvor I kan smage egnens fisk eller nyde en øl fra det lokale ølbryggeri.

22. København

København er også en fin by til en romantisk weekend
København er også en dejlig by til en romantisk weekend

I behøver ikke at rejse langt væk for at tage på en romantisk storbyferie. København kan sagtens måle sig med mange af de andre byer her på listen. Hvad I sparer på en flybillet kunne I i stedet ofre på et romantisk ophold på et luksushotel i København.

Her kan I gå en tur i Botanisk Have og nyde lidt fred og ro. Flette fingre på en bænk i Bibliotekshaven ved Det Kongelige Bibliotek. Slå jer ned med en picnic-kurv i Frederiksberg Have. Køre gennem Dyrehaven i hestevogn. Tage på Klampenborg Galopbane i jeres fineste tøj. Få vind i håret og smil på læberne i rutsjebanen i Tivoli. Lægge vejen forbi Nyhavn, Kongens Nytorv, Rundetårn og alle de andre historiske seværdigheder i København. Tage til koncert eller i teatret og oplev et af de store navne, som sjældent optræder i Danmark. Forkæle jer selv med kaffe og kage på et af de trendy konditorier. Slutte aftenen på cocktailbar efter en ekstraordinær god middag på restaurant, inden I vender tilbage til jeres hotel.

Mulighederne for en romantisk weekendtur til København er uendelige.