18 spektakulære udsigtspunkter i Berlin

Når du skuer ud over Berlin lidt fra oven, åbenbarer byen sig i al sin pragt. Historiske monumenter og moderne arkitektur springer i øjnene, når du betragter Tysklands hovedstad i fugleperspektiv. Der er mange gode udsigtspunkter spredt ud over hele Berlin, så der er rig mulighed for at komme op i højderne.

10 spektakulære udsigtspunkter i Berlin

De mange udsigtspunkter i Berlin vil ikke skuffe. Uanset om du søger det perfekte fotospot, en anderledes oplevelse, en romantisk aften med udsigt eller blot et øjebliks ro til at absorbere byens atmosfære fra et nyt perspektiv, kan du finde en flot udsigt over Berlin.

TV-tårnet på Alexanderplatz

TV-tårnet i Berlin hæver sig højt over byens skyline og står som et ikonisk vartegn, der er umulig at overse. Med sine 368 meter er det ikke kun Berlins, men faktisk Tysklands højeste bygning. Tårnet blev opført under DDR-regeringen i 1965-69 som et prestigefyldt projekt, der lige fra starten tiltrak nysgerrige sjæle. 

Over en million besøgende tager hvert år turen op til kuglen i toppen med elevator. Kuglen er inspireret af de sovjetiske Sputnik-satellitter. Den måler 32 meter i diameter og roterer en gang i timen om sin akse. 

Cirka 200 meter over gadeplan kan du nyde den flotteste udsigt over Berlin – endda mens du spiser en god frokost eller varmer dig med en dejlig kop kaffe i TV-tårnets restaurant. Berliner Fernsehturm er åbent til sent om aftenen, så du også kan skue ud over Berlin, når mørket er faldet på. Det var måske en idé til en romantisk oplevelse i Berlin.

På en klar dag kan du se mere end 40 km væk. Vil du skue ud over Spree, Berliner Dom, Brandenburger Tor og på en god dag endda helt til Sachsenhausen og Potsdam ude i det fjerne, kan det være en fordel at købe billet på forhånd. Du kan få rabat på indgangsbilletten, hvis du er i besiddelse af et Berlin Welcome Card.

Berliner Funkturm

Berliner Funkturm er et godt udsigtspunkt i Berlin

Ved messecentret lidt uden for det centrale Berlin rager Funkturm Berlin 147 meter op i vejret. Radiotårnet blev indviet i 1926 og fik en plads i verdenshistorien i 1935, da signalet til verdens første egentlige TV-program blev sendt herfra.

En elevator fører dig hurtigt og sikkert op til udsigtsplatformen i 126 meters højde. Heroppe kan du nemt få øje på en lang række af de kendte vartegn, som definerer Berlings bybillede. Du kan se det olympiske stadion, Charlottenborg Slot og naturligvis det hæderkronede TV-tårn på Alexanderplatz i den modsatte ende af Berlin. Helt spektakulær er udsigten over det store skovområde Grunewald med Teufelsberg og Grunewaldturm, som begge byder på flotte udsigter over Berlins nærområde. 

Melder sulten sig, kan du sætte dig til bords i restauranten, som befinder sig 55 meter over jorden.

Berlin World Balloon

Højt over Berlin i en ballon kan du nyde en flot udsigt over byen

Vil du højt til vejrs, giver World Balloon dig en enestående udsigt over Berlin. Du kan stige om bord på gondolen under en af verdens største heliumballoner tæt på Checkpoint Charlie. Stille og roligt stiger den op i luften til 150 meters højde og giver dig frit udsyn til Berlins historiske bymidte med vartegn som Brandenburger Tor, Tiergarten, Potsdamer Platz og Tempelhof.

En tur op i højderne varer 15 minutter. Besøger du Berlin på en dag med blæst, må du desværre finde dig et andet udsigtspunkt i Berlin, for ballonen kan ikke lette i dårligt vejr.

Skal din udsigt være ekstraordinært spektakulær, kan du såmænd også købe dig en helikoptertur over Berlin.

Rigsdagsbygningen

Kuplen på Reichstag i Berlin byder på en spektakulær udsigt

Et af de flotteste udsigtspunkter i Berlin, som samtidig er gratis, er glaskuplen på Reichstag eller Rigsdagsbygningen, hvor det tyske parlament, Bundestag, har sit sæde. Kuplen symboliserer åbenhed og er designet, så besøgende kan gå op ad en spiralformet gangbro, mens de nyder en 360-graders udsigt over Berlins bykerne. Man kan også se ned gennem kuplen til parlamentssalen.

Rigsdagsbygningen er en populær attraktion i Berlin, og du skal tilmelde dig på forhånd, hvis du vil have adgang. Det kan du gøre nemt og enkelt online, men husk at gøre det i god tid, for der er rift om billetterne. En guidet tur varer 20 minutter, og du kan få udleveret en audioguide på tysk eller engelsk.

Har du ikke sikret dig en gratis billet, kan et alternativ være at tage med på en betalt tur med en professionel guide, som giver dig et indblik i bygningens unikke historie samtidig med, at du kan nyde en spektakulær udsigt over Berlin. Fra toppen af kuplen kan du se mange vigtige steder såsom Brandenburger Tor, TV-tårnet og Potsdamer Platz.

Viktoriapark

Oven for vandfaldet i Viktoriapark er der en god udsigt over Berlin

I bydelen Kreuzberg syd for Berlins centrum ligger Viktoriapark, hvor du kan finde endnu et gratis udsigtspunkt i Berlin. Går du op til mindesmærket for befrielseskrigen mod Napoleon, står du på en 66 meter høj bakketop. Det er Berlins højeste naturlige punkt, og herfra åbner sig en imponerende panoramaudsigt over byen. Dette mindre kendte udsigtspunkt i Berlin er en favorit blandt de lokale og turister, som søger et fredeligt åndehul.

Parken kan også fremvise Berlins eneste vandfald. Det er kunstigt og blev anlagt i slutningen af 1900-tallet som en efterligning af en naturlig bjergkilde. Når vandet risler ned ad stenene i sommermånederne, er Viktoriapark et populært mødested.

Berliner Dom

Der er en flot udsigt over Spree og resten af Berlin fra Berliner Dom

Er du frisk på at tage turen op ad 270 trin, bliver du belønnet med en flot udsigt fra kuplen på metropolens smukkeste kirke. Fra 80 meters højde har du udsyn til hovedstadens historiske bymidte med seværdigheder som Berlins røde rådhus, slottet Humboldt Forum, TV-tårnet, den nye Jødiske Synagoge med guldkuppel og de mange navnkundige museer på Museumsøen. Domkirken ligger på bredden af floden Spree, så du kan også stå og se ned på de mange både, som glider af sted med turister på kanalrundfart.

Har du investeret i et Berlin Welcome Card, kan du få rabat på entrebilletten til Berliner Dom.

Den franske katedral

Du kan få en flot udsigt ud over Berlin fra toppen af Den Franske Katedral

Den franske katedral på Gendarmenmarkt er en anden kirke med flot udsigt over Berlin. 284 trappetrin bringer dig op til en platform udvendigt på kuplen. Her er du 39 meter oppe i højden med en fabelagtig udsigt over nabolagets flotte bygninger som fx Deutscher Dom og Konzerthaus Berlin.

Find dit Berlin Welcome Card frem, hvis du vil spare penge på entréen.

Sejrssøjlen i Tiergarten

Der er en smuk udsigt oppe fra Siegessäule i Tiergarten i Berlin

Den forgyldte Sejrssøjle eller Siegessäule i Tiergarten er et 67 meter højt mindesmærke, som markerer Tysklands sejr over Danmark i 1864. Du kan ikke komme helt op i toppen af sejrssøjlen, men en udsigt fra 50 meters højde er nu heller ikke at kimse ad. Til sammenligning befinder udsigtsplatformen på Rundetårn sig 35 meter over gadeplan. Når du har fået pusten igen efter turen op ad de 285 trappetrin, kan du skue ud over Tiergartens mange træer mod Bellevue Slot, Brandenburg Tor og naturligvis TV-tårnet.

Teufelsberg

Teufelsberg byder på en flot udsigt over Berlin og omegn

Vil du kombinere en flot udsigt med en anderledes oplevelse i Berlin, er Teufelsberg et spændende sted, hvis du interesserer dig for historie. Det 120 meter høje Djævlebjerg i Grunewald-skoven er en menneskabt høj bygget af murbrokker fra de mange bygninger, som blev bombet sønder og sammen under Anden Verdenskrig. 

Historien bag Teufelsberg er næsten lige så fascinerende som udsigten fra toppen. Under Den Kolde Krig opførte de amerikanske styrker en lyttepost for at aflytte østblokkens kommunikation. I dag står de forladte bygninger og de store radar-kupler som spøgelsesagtige minder om en tid, der synes langt væk, men som stadig har stor betydning for Europas og verdens historie.

De graffiti-dækkede ruiner og de forladte strukturer giver en stærk kontrast til byens ellers så moderne skyline og tjener som en påmindelse om de politiske spændinger, som atter er blusset op.

Grunewaldturm

Grunewaldturm er et populært udflugtsmål med en flot udsigt over Berlin

I den store Grunewald-skov vest for Berlin står Grunewaldtårnet som en hyldest til den tyske kejser Wilhelm I. Det flotte tårn bygget i røde mursten er 55 meter højt, men udsigtsplatformen befinder sig 36 meter over jorden. Tårnet er placeret på en bakketop, så du faktisk står 86 meter over vandspejlet på floden Havel, som strømmer forbi lige i nærheden.  Her kan du se langt væk over de mange trætoppe til Charlottenborg Slot og TV-tårnet på Alexanderplatz.

Tårnet er et populært udflugtsmål blandt berlinere. Det er oplagt at kombinere en tur hertil med et besøg på Teufelsberg, når du alligevel er på disse kanter. På varme sommerdage kan du gøre som de lokale, der bruger Grunewald som et rekreativt område – tage en dukkert i floden, lægge vejen forbi øen Lindwerder, gå en tur forbi det gamle jagtslot eller spise frokost med den smukkeste udsigt til skov eller vand. Der ligger adskillige spisesteder i området, så med lidt research og planlægning er der lagt op til en mindeværdig dag i grønne omgivelser.

Flakturm Humboldthain

Nord for Berlin ligger Volkspark Humboldthain. Under 2. Verdenskrig blev parken anvendt som et militæranlæg, og to enorme luftværnstårne blev opført i løbet af sølle 6 måneder, hvor 3200 arbejdere, soldater og fanger knoklede løs døgnet rundt. Tårnene blev udstyret med radarer til at scanne luftrummet for fjendtlige fly. Ved krigens afslutning blev det ene tårn sprængt i stykker, men det andet er bevaret. Turen op ad de 150 trin booster din kondi og belønner dig med en flot gratis udsigt over det nordlige Berlin.

I dybet under tårnet gemmer sig en stor bunker, som er åben i forbindelse med guidede rundture.

Parken er i sig selv et besøg værd på en varm sommerdag, når rosenhaven står i fuld flor. Du kan dyppe dig i friluftsbadet, snuppe en tur i vandrutsjebanen eller slikke lidt sol, mens dine børn brænder energi af på legepladsen.

Klokketårnet ved Olympiastadion

I 1936 blev Olympiastadion vest for Berlin indviet. Dengang var der plads til 110.000 tilskuere, og Hitler brugte de olympiske lege i 1936 som propaganda for det nazistiske regime, som han ønskede at fremstille som stærkt og overlegent.

I forbindelse med VM i fodbold i 2006 blev stadionet renoveret, og nu er der siddepladser til lige knap 75.000 tilskuere. Om sommeren er den olympiske swimmingpool med vipper i 5, 7 og 10 meters højde åben for publikum.

Uanset om du brænder for fodbold, arkitektur eller 2. verdenskrig, giver en guidet rundtur på stadionet dig et rigtig godt indblik i stedets fascinerende historie.

Uden for stadion står det berømte klokketårn, som strækker sig 77 meter mod himlen. Tårnet byder på et panorama over hele det olympiske område samt store dele af Berlin, hvilket gør det til et populært udsigtspunkt for besøgende. Du kan se fra Spandau i vest til Alexanderplatz i øst. På en klar dag kan du sågar se helt til Potsdam og Müggelberge.

Gasometer Berlin

For mange turister er Gasometer Berlin et af byens ukendte vartegn, men den fredede gasbeholder er et historisk vartegn for bydelen Schöneberg. Den er nu i bogstavelig forstand rammen om en ny bygning, som er en del af EUREF-campus, hvor et utal af virksomheder og forskere beskæftiger sig med vedvarende energi. 

I juni 2024 slår en ny skylounge dørene op for offentligheden, som vil nyde den fantastiske udsigt i 66 meters højde. Det bliver muligt at se kuplen på Teufelsberg i den ene ende af Berlin, og TV-tårnet i den anden ende.

Müggelturm

Müggelturm er et populært udflugtsmål blandt berlinere

Det forhenværende DDR byder også på et spektakulært udsigtspunkt i skoven. Cirka 20 kilometer uden for centrum ligger det store naturområde Müggelberge. Den kuperede skov gemmer på Berlins højeste naturlige punkt på 115 meter. Det oprindelige Müggelturm blev opført omkring år 1880 og siden udvidet, men brændte desværre ned til grunden i 1958. Det populære udflugtsmål blev genopbygget og slog dørene op for besøgende i 1961. Tårnet er knap 30 meter højt, og på en klar dag kan du se helt op til 50 km ud i horisonten. 

Panoramapunkt

På Potsdamer Platz i det centrale Berlin rager Kollhoff Tower godt op i højden. Bygningen er 25 etager høj og øverst har Panorama Café og udsigtsplatformen Panoramapunkt hjemme.  Orker du ikke trapper, sørger Europas hurtigste elevator for, at du i løbet af 20 sekunder kan træde ud til en fantastisk udsigt over Berlin. 

Fra 90 meters højde har du udsyn til historiske bygninger som Brandenburger Tor, Rigsdagen, Bellevue-slottet i Tiergarten, Berliner Dom, TV-tårnet, Gendarmenmarkt – ja, du kan også se Teufelsberg på en klar dag.

Har du købt et Berlin Welcome Card, kan du få rabat på entréen til Panoramapunkt.

Klunkerkranich

Udsigt fra Klunkerkranich i den sydlige del af Berlin

På taget af parkeringshuset ved shoppingcentret Neukölln Arcaden ligger Klunkerkranich, som er en blanding af taghave, klub med elektronisk musik og bar. I løbet af de seneste 10 år har stedet udviklet sig til et hotspot, som turisterne efterhånden også har opdaget. Her kan du nyde en kølig drink i aftensolen, mens du lytter til musik og betragter Berlins skyline med vartegn som TV-tårnet, World Balloon og tårnene på Oberbaum Brücke.

Udsigten er muligvis ikke helt så spektakulær som fra mange af de andre høje udsigtspunkter i Berlin, men til gengæld gør den unikke stemning det til en hyggelig oplevelse.

Park Inn Hotel

Nogle få hundrede meter fra TV-tårnet på Alexanderplatz konkurrerer Park Inn Hotel om opmærksomheden blandt alle de mennesker, som er nysgerrige efter at se Berlin lidt fra oven. 

Hotellets roof top terrasse giver dig en fantastisk udsigt over Berlin fra 120 meters højde. Det er et billigt alternativ til TV-tårnet, hvor der kan være lang kø. Vil du nyde den flotte udsigt hver dag under dit ophold i Berlin, kan du booke et værelse på en af de øverste etager på hotellet. 

Har du mod på at prøve et anderledes motionsløb i Berlin, kan du prøve kræfter med de mange trapper på Park Inn Hotel til Run Up Berlin.

Monkey Bar

I den vestlige ende af Berlins bymidte kan du slå dig ned med en velsmagende cocktail hos Monkey Bar og nyde udsigten over de grønne træer og Berlin Zoo i Tiergarten. Baren er populær for den afslappede atmosfære og unikke indretning, og det er et godt sted at opleve Berlin by night.

Monkey Bar ligger på 10. sal inde i 25hours Hotel, som for øvrigt får topkarakterer fra mange gæster.